Κυριακή, Οκτώβριος 17, 2021
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 19:42

Eleusis 2021 European Capital of Culture Pilot Cities

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας αναλαμβάνουν το σχεδιασμό μιας μακροπρόθεσμης πολιτιστικής στρατηγικής για την πόλη τους, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος PilotCities

Μια πρωτοβουλία της Ελευσίνας ΠΠΕ

Η ομάδα του Pilot Cities, που εκπροσωπεί την πόλη της Ελευσίνας ως τη μοναδική ελληνική πόλη στο ομώνυμο διεθνές πρόγραμμα με επίκεντρο τον πολιτισμό, και με πρωτοβουλία της Ελευσίνας ΠΠΕ, ανέλαβε το σχεδιασμό του σχεδίου δράσης του προγράμματος, ολοκληρώνοντας τη 2η φάση του. Συγκεκριμένα, η ομάδα κατοίκων που λειτουργούν ως Πολιτιστικοί Διαμεσολαβητές, και υπό την εποπτεία της Clymene Christoforou, εμπειρογνώμονα του έργου, ανέπτυξαν ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης εστιάζοντας σε τρεις σημαντικούς τομείς για την πόλη: 1. την πολιτιστική πολιτική της πόλης, 2. τις επικοινωνιακές πλατφόρμες και 3. τα προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων που ενισχύουν την τοπική πολιτιστική δραστηριότητα.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο δράσης αφορά στα επόμενα βήματα και τη στόχευση σε κάθε ένα από τους παρακάτω τομείς, όπως αναλύονται παρακάτω:

Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ικανοτήτων

Το πρόγραμμα Ανάπτυξης Ικανοτήτων θα απευθύνεται στους επαγγελματίες του πολιτισμού της πόλης αλλά και σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων του Δήμου, τα μέλη Λαογραφικών και Εθνικοτοπικών Συλλόγων, ομάδες ακτιβιστών, τοπικά σωματεία και συλλογικότητες και τους ντόπιους ερασιτέχνες καλλιτέχνες. Στόχος είναι η τοπική πολιτιστική παραγωγή που μέχρι σήμερα δημιουργεί μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα βασισμένη σε ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες, την αγάπη και τις ανάγκες των ίδιων των πολιτών, να ενισχυθεί μέσα από εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες, residencies και δράσεις δικτύωσης με άλλους πολιτιστικούς φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

2. Πλατφόρμες Επικοινωνίας

Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας πολιτιστικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενός διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού ενσωματωμένου σε αυτήν και ενός έντυπου ελεύθερης κυκλοφορίας (free press) για όσους/ες δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία. Έτσι, δημιουργείται μία ψηφιακή βιβλιοθήκη της πόλης δίνοντας έμφαση στις αφηγήσεις των κατοίκων.

3. Πολιτιστική Πολιτική

Η υπάρχουσα πολιτιστική πολιτική αποκτά μια νέα κατεύθυνση. Το όραμα της αποσαφηνίζεται, παίρνει ξεκάθαρο σχήμα κι όλοι/ες έχουν πρόσβαση σε αυτή. Στόχος είναι να αναπτυχθεί σταθερά στη βάση των δεσμεύσεων της Ατζέντας 21 μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και να αποκτήσει μακροπρόθεσμη στόχευση.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο δράσης εδώ: https://bit.ly/35maOly

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Τοποθετώντας τους κατοίκους στο επίκεντρο ως την κινητήριο δύναμη της πόλης και του προγράμματος, η Ελευσίνα είναι η μοναδική ελληνική πόλη και μία από τις 16 σε ευρωπαϊκό επίπεδο που συμμετέχει στο διεθνές πρόγραμμα Pilot Cities. Ένα πρόγραμμα που φέρει τη σφραγίδα του διεθνούς οργανισμού UCLG-United Cities and Local Governments της UNESCO σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Culture Action Europe. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να τοποθετήσει τον πολιτισμό ανάμεσα στους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης μιας πόλης δίπλα στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνική συμπερίληψη, εφαρμόζοντας τις αρχές της ατζέντας Πολιτισμός 21 της Unesco.

Το πρόγραμμα Pilot Cities εξελίσσεται μέσα από 5 διαδοχικά στάδια: την αυτοαξιολόγηση, τον σχεδιασμό ενός σχεδίου δράσης, την εφαρμογή του και, τέλος, την προβολή και αξιολόγηση του συνολικού έργου. Η ομάδα της Ελευσίνας συνεργάζεται με το δίκτυο των ευρωπαϊκών Pilot Cities για τη μελέτη καλών πρακτικών, τη δικτύωση και την ανταλλαγή εμπειριών, την δημιουργία των στόχων και των αξιών της ομάδας, αλλά και ενός κοινού οράματος.

Το δίκτυο των Ευρωπαϊκών πόλεων του προγράμματος αποτελούν οι: Galway, Gebrono, Λισαβόνα, Izmir/Σμύρνη, Μαδρίτη, Namur, Swansea, Terrassa, Timisoara, Leeds, Nova Gorica, Tenerife, Rijeka, Esh-sur Alzette, Ελευσίνα και Eivissa/Ibiza.

Διαβάστηκε 478 φορές

Άλλες Ειδήσεις