Τρίτη, Μάιος 26, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

 

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 18:13

«Ο εκτροχιασμός» είναι το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη.

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Κώστας Σημίτης επιστρέφει για να αποτελειώσει τον Γιώργο Παπανδρέου - Απάντηση Παπανδρέου σε Σημίτη: Μιλά και κρίνει εκ του ασφαλούς

«Ο εκτροχιασμός» είναι το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη. Βάζει σε αυτό όλη την εμπειρία του για να αποτελειώσει με μαχαιριές τον Γιώργο Παπανδρέου. Ανίκανος, αποτυχημένος, επιπόλαιος και πολλά άλλα, ιδιαίτερα καυστικά, που αφορούν τη σχέση του Παπανδρέου με ΗΠΑ, ΔΝΤ, τραπεζίτες, τον τρόπο διακυβέρνηση, τους συμβούλους που επέλεγε κλπ.

Στο βιβλίο του ο πρώην Πρωθυπουργός καταφέρνει βαριά πλήγματα τον Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το αδιέξοδο που οδήγησε στα Μνημόνια. Επί τρία χρόνια ο πρώην Πρωθυπουργός παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις, σημείωνε, έκανε έρευνα ενδελεχή και αποτυπώνει τα συμπεράσματά του στο νέο πόνημά του.

Διαλύει τον Γιώργο Παπανδρέου με πρωτοφανή σκληρότητα. Θεωρεί, για παράδειγμα, τις προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος και την επιστροφή στις αγορές το 2012 «εξωπραγματικές», «αποτέλεσμα απειρίας, ανικανότητας, προχειρότητας και κάκιστης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα».

Απειρος, ανίκανος, πρόχειρος, κακός διαπραγματευτής ο Γιώργος Παπανδρέου;

Επιπλέον κατηγορεί την τότε κυβέρνηση ότι καθυστέρησε την προετοιμασία για το «κούρεμα» του χρέους και αφήνει βαριές αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι αυτό οφείλονταν ίσως στο γεγονός ότι «οι επιχειρηματίες που έλεγχαν τις τράπεζες φοβούνταν μήπως χάσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους».

Βαποράκι των τραπεζιτών ο Γιώργος Παπανδρέου;

Επίσης ο Κώστας Σημίτης ρίχνει την τελική μαχαιριά για το περιβόητο δημοψήφισμα που ζήτησε ο διάδοχός του στην Πρωθυπουργία και τον οδήγησε εκτός εξουσίας. Χαρακτηρίζει την πρόταση για δημοψήφισμα «ανεπίτρεπτη επιπολαιότητα» και γράφει, σχεδόν σαδιστικά:

«Ο Πρωθυπουργός ήθελε να ταυτίσει το θέμα της δικής του αμφισβητούμενης εξουσίας με ένα γενικά αποδεκτό ζήτημα, κατά προτίμηση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας» και συνεχίζει:

«Επεδίωκε μέσω της επιδοκιμασίας της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ, να επιδοκιμαστεί και η δική του πολιτική».

Ανεπίτρεπτα επιπόλαιος ο Γιώργος Παπανδρέου;

Ο Κώστας Σημίτης θυμάται τη σκηνή όπου ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει στο Καστελόριζο και από εκεί ανακοινώνει την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και την εισβολή του ΔΝΤ στην Ευρώπη στις 23 Απριλίου 2010. Είχε πει μάλιστα, με φόντο το ωραίο νησί του Αιγαίου την περιβόητη φράση «Τελικός προορισμός μας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες». Ο Σημίτης τον περιλαμβάνει στο βιβλίο του χωρίς έλεος:

«Τα μεγαλόσχημα αυτά λόγια ήθελαν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τα όσα ισχυριζόταν ο Πρωθυπουργός, δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία της και αποδεχόταν γι'αυτόν το λόγο μια επιτήρηση πολύ σκληρότερη από όσες είχε γνωρίσει από το 1974 και μετά».

Στο βιβλίο του ο Κώστας Σημίτης εκφράζει έντονη καχυποψία για τις σχέσεις της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι υπήρχε ανοιχτή γραμμή πριν την ένταξή μας στο ΔΝΤ. Σχολιάζει μάλιστα ένα τηλεφώνημα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον ομόλογό του Τίμοθυ Γκάιντνερ με κακό τρόπο:

«Ποιός ο λόγος να ρωτά η Ελλάδα τις ΗΠΑ αν θα ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις που συμφώνησε με τους ευρωπαίους;» θέτει το ερώτημα το κ. Σημίτης.

Βαποράκι των Αμερικανών στην Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου;

Εντονα ειρωνικός είναι ο Κώστας Σημίτης και για τους «αμερικανούς συμβούλους» του Γιώργου Παπανδρέου που «δεν γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Ενωσης» και ρίχνει μια τρομερή μπηχτή και στον γνωστό νομπελίστα σύμβουλο του Παπανδρέου Τζόζεφ Στίγκλιτς ο οποίος, όπως γράφει ο Σημίτης, «υποστήριζε στις ιδιωτικές του συζητήσεις την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ»!

Ανίκανος για Πρωθυπουργός

Τη χαριστική βολή δίνει ο Κώστας Σημίτης όταν περιγράφει στο βιβλίο του τον τρόπο με τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου διοικούσε την κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα απόσπασμα που αποτελεί μνημείο κακίας:

«Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι πραγματοποιούνταν αλλαγές που δεν είχαν γίνει επί τριάντα χρόνια. Προέβαλλε το έργο της ως το σημαντικότερο των τελευταίων δεκαετιών. Ο Πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση με το έργο της άλλαξε τη νοοτροπία του Ελληνα. Η ακραία υπερβολή την έβλαψε. Ο εμίρης του Κατάρ αναδείχθηκε σε σωτήρα λόγω των δισεκατομμυρίων που επρόκειτο να επενδυθούν αλλά εξαφανίστηκε...

Στις συσκέψεις με την τρόικα αρχή του υπουργείου Οικονομικών ήταν να εκφράζει την ελληνική άποψη «διαμορφώνοντάς την επί τόπου»... Η έννοια της ομαδικής δουλειάς και του υπουργικού συντονισμού ήταν άγνστη στους υπεύθυνους. Η αδυναμία της ελληνικής πλευράς οφειλόταν στο γεγονός ότι τα αρμόδια στελέχη, παρά τις καλές προθέσεις και τις ικανοποιητικές δυνατότητές τους, δεν διέθεταν την απαραίτητη γνώση, πείρα και ικανότητα για να αντιμετωπίσουν ένα τόσο πολύπλοκο πρόβλημα όπως η κρίση χρέους...

Οι Ελληνες αρμόδιοι, ως νεωφώτιστοι, δεν είχαν ούτε το πνευματικό εύρος ούτε το κύρος που προσδίδει η πείρα για να χειριστούν πειστικά τα θέματα...»

Καραμανλής και Ευρώπη

Ευθείες βολές και κατά του Κώστα Καραμανλή ρίχνει ο Κώστας Σημίτης αφού τον θεωρεί υπαίτιο της διαλυτικής πορείας της χώρας μετά το 2004 που κατέληξε στο αδιέξοδο του 2009.

Ο πρώην Πρωθυπουργός ασκεί έντονη κριτική και στις ηγεσίες της Ευρωπαικής Ενωσης και της ευρωζώνης για τη διαχείριση της κρίσης χρέους τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο ελληνικό επίπεδο.

Απάντηση Παπανδρέου σε Σημίτη: Μιλά και κρίνει εκ του ασφαλούςΤη δικιά του απάντηση στα όσα γράφει ο Κώστας Σημίτης στο βιβλίο του «Ο εκτροχασμός» του δίνει ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσω ανακοίνωσης, αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησής του, κάνοντας λόγο για κινήσεις με τις οποίες , το 2009, συμφώνησαν πολλοί από εκείνους που τώρα ασκούν κριτική.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτίθεται στον Κώστα Σημίτη και αναφέρει ότι τις θέσεις τις τότε κυβέρνησης Παπανδρέου τις υιοθέτησαν πολλοί εντός του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αυτή τη στιγμή « μπορούν και κρίνουν τα πάντα εκ του ασφαλούς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου :

«Για όσα προηγήθηκαν της ανάληψης διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ το 2009, τα όσα ακολούθησαν, την εκδήλωση της κρίσης, τις υπάρχουσες επιλογές, τις επιλογές και τις αποφάσεις του ιδίου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που απέτρεψαν την χρεοκοπία και κράτησαν την Ελλάδα όρθια και μέσα στην Ευρωζώνη, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει μιλήσει κατ' επανάληψη και εντός από εκτός Ελλάδας.

Ο ίδιος έχει μιλήσει, ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων και έχοντας συνολική, πλήρη εικόνα και επίγνωση των δεδομένων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, χάραξε και στήριξε με συνέπεια μια πολιτική, από την αρχή μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι, αποτελούσε έναν δύσκολο αλλά ασφαλή δρόμο για να αποφευχθεί μια καταστροφή, αλλά και για να αλλάξει οριστικά η Ελλάδα.

Είναι θετικό ότι τώρα όλοι μπορούν να μιλούν και να κρίνουν, αν και εκ του ασφαλούς, επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε από το 2009 το εθνικό της καθήκον, σηκώνοντας τα βάρη του παρελθόντος μαζί με τον Ελληνικό λαό, ώστε να αποφευχθεί μια εθνική τραγωδία.

Οι δε βασικές πολιτικές της επιλογές, υιοθετήθηκαν τότε από πολλούς -το έχουν άραγε ξεχάσει;- που σήμερα επικρίνουν, αλλά και υιοθετήθηκαν σήμερα από πολλούς που βιώνουν την δύσκολη πραγματικότητα συμμετέχοντας τώρα στην κυβέρνηση, ενώ πριν τις απέρριπταν χωρίς συζήτηση.

 

Η Ελλάδα θα πετύχει αρκεί να ανταποκριθούν με δυναμισμό οι εταίροι μας μπροστά σε μια γενικευμένη κρίση και αμφισβήτηση του Ευρώ. Διότι όπως είχε πει δημόσια από τις αρχές της κρίσης ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ελλάδα μπορεί να έχει τα προβλήματα της, τα οποία θαρραλέα αναγνώρισε -και έκανε και κάνει το δέον με κόπο και πόνο- όμως δεν είναι η ίδια το πρόβλημα.

Το πρόβλημα αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δομές της Ευρωζώνης. Και δεν μπορεί τρία χρόνια τώρα να μεμψιμοιρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας να αμφισβητείται το Ευρώ απο τις αγορές, ενώ διογκώνονται οι αρνητικές συνέπειες μιας ολιγωρίας που κοστίζει ακριβά στους λαούς της.

Έχει αποδειχθεί περίτρανα πια ότι το πρόβλημα έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις. Η λύση πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ίδια η Ευρώπη δεν πρέπει και δεν μπορεί να φοβάται και να υποτιμά τις δικές της δυνατότητες επίλυσης της κρίσης.

Η Ελλάδα απέδειξε για πολλοστή φορά τις μέρες αυτές, ότι δεν φοβάται και αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης».
iefimerida.gr/

 

 

 

Διαβάστηκε 847 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 10:41

Άλλες Ειδήσεις