Σάββατο, Απρίλιος 04, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

 

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 20:43

Μαζικές αντιδράσεις κατά των σχεδίων Μητσοτάκη για το μετρό Θεσσαλονίκης

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη της απόφασης για απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού της Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

 

 

Μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που κάνει λόγο για «το χειρότερο σενάριο για την τύχη των αρχαιοτήτων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης», χιλιάδες υπογραφές υπέρ της παραμονής των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό και ταυτόχρονης εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε μέσα σε μόλις δύο μέρες η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το ψήφισμα της κίνησης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για απόσπαση των αρχαίων από τον υπό κατασκευή σταθμό και επανατοποθέτησή τους σε αυτόν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αντιβαίνει στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αλλά και σε υπουργική απόφαση του 2017 και οδηγεί το μνημείο σε βέβαιο αφανισμό.

«Η εξαγγελία έγινε χωρίς ποτέ κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος να μεταβεί στον σταθμό και να ελέγξει την πορεία των έργων ή να ζητήσει στοιχεία από αρχαιολόγους και την Αττικό Μετρό», σημειώνει στο ψήφισμά της η κίνηση.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «αναίτια καθυστέρηση στην ομαλή πορεία του έργου, τεράστια αύξηση του χρόνου και του κόστους υλοποίησής του και ακύρωση των μελετών και των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, προς την κατεύθυνση της κατά χώραν διατήρησης του μνημειακού συνόλου. Επιπλέον, εγείρει την ανάγκη εκπόνησης νέων μελετών και νέων ανασκαφικών εργασιών, με άγνωστο οικονομικό κόστος καθώς και αποζημιώσεις του εργολάβου για την ακύρωση της προηγούμενης λύσης».

 

Τέλος, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καλεί την ελληνική και τη διεθνή κοινότητα:

να στηρίξει την προσπάθεια διάσωσης και κατά χώραν ανάδειξης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη εφαρμόζοντας τις εγκεκριμένες αποφάσεις και μελέτες,
να υποστηρίξει την απόλυτα συμβατή συνύπαρξη των Αρχαίων και του Μετρό και
να στείλει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία για την ανάδειξη του παρελθόντος μας μέσα από το μέλλον. Να σταματήσει το μεγαλύτερο έγκλημα που επιχειρείται να γίνει στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες.

Στη νεοσύστατη κίνηση, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αυτοδιοικητικοί, αρχαιολόγοι και πολίτες.

tvxs.gr

Διαβάστηκε 59 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 20:02

Άλλες Ειδήσεις