Σάββατο, Μάιος 30, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

 

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 20:17

Συνέντευξη τύπου «Ελευσίνα 2021»

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσία της Υπουργού κ. Μυρσίνης Ζορμπά. της Προέδρου του ΔΣ της Ελευσίς 2021 και της καλλιτεχνικής διευθύντριας με θέματα:

➢Τη διεθνή συνάντηση:«Πολιτισμος 2030» Ειναι η Τεχνη Πρωτευουσα;ως μέρος του ευρύτερου προγράμματος δράσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2030»

➢Την έως τώρα εξέλιξη του Καλλιτεχνικού Προγράμματος της
Ελευσίνας 2021

➢Παρουσίαση του έργου Αποθέματα :Inventory από τους καλλιτέχνες που το επιμελήθηκαν, Τζένη Αργυρίου και Βασίλη Γεροδήμο«Πολιτισμος 2030» Ειναι η Τεχνη Πρωτευουσα;


 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, περιλαμβάνεται ο Γιώργος Τσουκαλάς, άτομα κάθονται

Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σας προσκαλεί στην πρώτη Συνάντηση «Πολιτισμός 2030» που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στην Ελευσίνα.

Με το βλέμμα στη διαμόρφωση των πολιτιστικών όρων ανάπτυξης της επόμενης δεκαετίας, η Συνάντηση «Πολιτισμός 2030» έχει στόχο να δημιουργήσει έναν χώρο συνάντησης μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου, από τη μια μεριά, θεσμικών πολιτιστικών διοργανωτών, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών, από την άλλη, καθώς και θεωρητικών και επιστημόνων. Στόχος είναι μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης που αφορά στην αειφόρο πολιτιστική ανάπτυξη των πόλεων και των περιφερειών της χώρας κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς και στις καλές πρακτικές σε επίπεδο πολιτιστικής αποκέντρωσης που εμφανίζεται στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.

Μέσα από αυτή την τετραήμερη Συνάντηση που περιλαμβάνει ομιλίες Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου και καλλιτεχνών, ομάδες εργασίας, ενημερωτικά εργαστήρια, συναντήσεις δικτύωσης, προσεγγίζουμε ζητήματα πολιτικής του πολιτισμού, καλλιτεχνικής παραγωγής, θεσμικού πλαισίου, συνεργασιών, όπως επίσης και καλών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών πρακτικών. Η Συνάντηση περιλαμβάνει πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συναντήσουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή και να έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Αποθεματα: Inventory

Tα «Αποθέματα» είναι ένα έργο παραστατικών τεχνών και πολυμέσων της Τζένης Αργυρίου και του Βασίλη Γεροδήμου που αντλεί υλικό από τα εργατικά κινήματα και την πορεία των εργατικών διεκδικήσεων. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στις εργατικές κινητοποιήσεις στην Ελευσίνα από τις αρχές του 20ου αιώνα – στα 100 χρόνια από την ίδρυσή της Γ.Σ.Ε.Ε.- που ξεκινά με συμμετοχική αρχειακή έρευνα και θα καταλήξει σε μια δημόσια, ψηφιακή και παραστατική πομπή στις 11/11/2018. Η πομπή θα αποτελέσει και το βασικό γεγονός των εορτασμών για τα 2 χρόνια από την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Οι δημιουργοί προσκαλούν όλους τους κατοίκους της Ελευσίνας να συμμετέχουν στο έργο με τους παρακάτω τρόπους:

α. Να γίνουν μέρος της βασικής ομάδας performers που θα οδηγεί την πομπή στις 11 Νοεμβρίου
β. Να φέρουν τα δικά τους αρχεία ή/και να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους
γ. να συμμετέχουν στην πομπή της 11ης Νοεμβρίου

Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ένας κοινωνικός χώρος-εργαστήριο από κοντέινερ στo παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας (goo.gl/gLmHsC), που είναι ανοιχτός σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει. Εκεί έως τις 30 Οκτωβρίου μπορεί όποιος θέλει να φέρει φωτογραφίες ή οποιοδήποτε άλλο ιστορικό ντοκουμέντο (αποκόμματα εφημερίδων, κείμενα, βίντεο, ήχο κ.λ.π.), να δώσει μια προφορική μαρτυρία ή να δηλώσει διαθεσιμότητα για τη βασική ομάδα της πομπής.

Περισσότερα για το έργο και τη δημιουργική διαδικασία

Η Ελευσίνα ταυτίζεται με την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο άνθρωπο ως φορέα ανάπτυξης και πολιτισμού. Οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις των αρχών του περασμένου αιώνα κληροδοτούν στην πόλη τη συνείδηση του ενεργού πολίτη, που εκφράζεται ακόμα και σήμερα με τη μορφή ποικίλων συλλογικοτήτων, και αποτελεί μέρος της ταυτότητας της πόλης.

Με στόχο την ανάδειξη ενός βασικού συστατικού της σύγχρονης ταυτότητας της Ελευσίνας, το στοιχείο της εργασίας (το εργατικό κίνημα, τη ζωή των εργαζομένων εντός των εργοστασίων και τις συνθήκες εργασίας, το εργατικό δυναμικό της πόλης) που είναι και η μία από τις τρεις Κεντρικές Θεματικές της «Μετάβασης στην Euphoria», επιλέχθηκε αυτό το θέμα για την επέτειο της 11/11. Επιπλέον, το έργο αυτό αποτελεί την πρόταση/συνεισφορά της Ελευσίνας 2021 στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, καθώς η ανάπτυξη της βιομηχανικής πόλης και του εργατικού κινήματος, οι νέες συνθήκες ζωής που αυτά διαμορφώνουν, οι προβληματισμοί που δημιουργούν και οι αποκρίσεις σε αυτούς τους προβληματισμούς είναι στοιχεία που μοιράζονται πολλές πόλεις της Ευρώπης από το 19ο αιώνα και μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, είναι στοιχεία της ευρωπαϊκής διάστασης που εμφανίζει η ταυτότητα της σύγχρονης Ελευσίνας.

Για τη σύνθεση του έργου οι καλλιτέχνες δημιουργούν έναν εφήμερο κοινωνικό χώρο-εργαστήριο στην παραλία της Ελευσίνας, στον οποίο πραγματοποιούν επιτόπια αρχειακή έρευνα, συλλέγουν υλικά και μαρτυρίες από τους κατοίκους της Ελευσίνας αλλά και πειραματίζονται με συμμετοχικά εργαστήρια, τροφοδοτώντας και προετοιμάζοντας την τελική παρουσίαση στις 11/11.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον χώρο η Αργυρίου και ο Γεροδήμος, με οδηγό τις μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα που βρίσκουν, μελετούν και επισημαίνουν τα σημεία όπου διαδραματίστηκαν οι πιο σημαντικές πορείες διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της δράσης του εργατικού κινήματος στην Ελευσίνα. Βάσει αυτών χαράσσεται στον χάρτη της πόλης η διαδρομή που θα ακολουθήσει η παραστατική πομπή που θα παρουσιαστεί στην πόλη στις 11/11/2018, ενώ το οπτικοακουστικό υλικό που συγκεντρώνεται σε συνεργασία με τους κατοίκους θα χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση της εικαστικής και ηχητικής διάστασης της παράστασης.

Η παράσταση/πομπή της 11ης Νοεμβρίου έχει «τελετουργικό χαρακτήρα» και παράλληλα χρησιμοποιεί ως βασικά συστατικά της τα σώματα των κατοίκων, τα ψηφιακά μέσα ήχου και εικόνας, και τους δρόμους ή τα κτήρια εκείνα της Ελευσίνας που έχουν κάποια ιστορική αναφορά σχετική με το εργατικό κίνημα. Τα ψηφιακά μέσα επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να αφυπνίσουν ιστορίες, εικόνες και ήχους του παρελθόντος, από την προσέλευση πληθυσμού στην Ελευσίνα για εργασία καθώς όλες τις κομβικές στιγμές, διεκδικήσεις και αγώνες, μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος ο χώρος-εργαστήριο, πέραν της ερευνητικής χρήσης του, αποτελεί και μια «ζωντανή εικαστική εγκατάσταση» όπου το σύνολο του υλικού παρουσιάζεται στο κοινό.

Αυτή είναι άλλωστε μια πρακτική που ακολουθούν συχνά η Τζένη Αργυρίου και ο Βασίλης Γεροδήμος, πραγματοποιώντας έργα που φέρνουν την ιστορία του κάθε τόπου στο παρόν, δημιουργούν ένα ζωντανό σώμα συλλογικής μνήμης, μέσα από αφηγήσεις και αρχεία καθημερινά, που διατηρούν οι πολίτες ως μέρος της προσωπικής τους ιστορίας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα κάθονται και πίνακας

Διαβάστηκε 83 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 20:38

Άλλες Ειδήσεις