Κυριακή, Αύγουστος 09, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

 

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012 10:06

Αποφύγαμε τον επίτροπο, μας έρχεται επόπτης

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενώ η πρόταση της Γερμανίας για επιτροπεία στην Ελλάδα καταδικάστηκε απερίφραστα, η Ελλάδα δεν αποφεύγει, όπως φαίνεται, να τεθεί υπό εποπτεία. Αυτή τη φορά έρχονται οι Βρυξέλλες να δρομολογήσουν την τοποθέτηση στην Αθήνα ενός τουλάχιστον επόπτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το τετραμελές επιτελείο του.

Η συγκεκριμένη ομάδα, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", θα είναι στα πρότυπα εκείνης του Μπομπ Τράα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα από την αρχή της εφαρμογής του Μνημονίου.

Ο "προορισμός" του νέου στελέχους της Κομισιόν με την ομάδα του είναι το υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκονται δύο υπάλληλοι της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ και μία Γερμανίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ως δεύτερη επιλογή έρχεται το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν ως παρατηρητές από ένας υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να καλύψει το κενό της ενημέρωσης, με την απόφαση να προβλέπει την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος κατόπιν μάλιστα αιτήματος της Ελλάδας.

"Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους λοιπούς εταίρους της στην τρόικας θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπου εποπτική δύναμη, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής εθνικών εμπειρογνωμόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και συνδρομής ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων", σημειώνεται στην απόφαση.

Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα, ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, σημειώνει ότι η απόφαση μιλά για εποπτεία και όχι για επιτροπεία.

Υπενθυμίζει πως ο στόχος είναι να αποφευχθεί ο δραματικός χαρακτήρας της ανά τρίμηνο επίσκεψης της τρόικας με έναν μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης στην Αθήνα, αναφέροντας πως σε καμία άλλη χώρα με πρόγραμμα -Ιρλανδία και Πορτογαλία- δεν διαρκούν τόσο ούτε διεξάγονται σε κλίμα έντασης οι επισκέψεις της τρόικας.

Διαβάστηκε 814 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 07:40

Άλλες Ειδήσεις