Τετάρτη, Σεπτέμβριος 30, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

 

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 17:54

Εγκρίθηκε αμερικανική χρηματοδότηση για επένδυση της ONEX στην Ελευσίνα Κύριο

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα σχετικά έγγραφα εστάλησαν από την Ουάσιγκτον στην ONEX και στην ελληνική κυβέρνηση. Συνεχίζονται οι παρελκυστικές τακτικές της πλευράς Ταβουλάρη.

 

 

Το «πράσινο φως», σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει ανάψει ο αμερικανικός κρατικός χρηματοδοτικός οργανισμός DFC για παροχή χρηματοδότησης στην επένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μέσω της ONEX, η οποία έχει ήδη λάβει τα σχετικά έγγραφα που ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η έγκριση στην ΟΝΕΧ για κρατική αμερικανική χρηματοδότηση αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα δείχνει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ η ανάπτυξη από την ΟΝΕΧ κρίσιμων κλάδων, όπως αυτός των Ναυπηγείων, όπως έχει ήδη φανεί στο Νεώριο της Σύρου.

Την ίδια στιγμή όμως που ελληνική και αμερικανική κυβέρνηση «ανοίγουν» μέσω της ΟΝΕΧ και των επενδύσεων αυτής δρόμους για μεγάλες επενδύσεις και πλέον ο χρόνος για την έναρξη των διαδικασιών υποβολής φακέλου εξυγίανσης έχει αρχίσει και τρέχει, παραμένει το εμπόδιο του βασικού μετόχου των Ναυπηγείων Ν. Ταβουλάρη και της παρελκυστικής τακτικής που ακολουθεί.

Και αυτό γιατί, για να εκκινήσει η διαδικασία υποβολής φακέλου εξυγίανσης, η ΟΝΕΧ αναμένει την τυπική διευθέτηση του ζητήματος διασφάλισης της διαδικασίας, όπως έχει ήδη αναλάβει ο κ. Ταβουλάρης, και η οποία διασφάλιση παρέχεται μόνο με την μεταβίβαση των μετοχών της μητρικής εταιρίας και την μετέπειτα υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σημειωτέον δε ότι η συμφωνία μεταβίβασης μετόχων θα περιλαμβάνει σχετική διαλυτική αίρεση σε περίπτωση μη έγκρισης του σχεδίου εξυγίανσης από τα αρμόδια δικαστήρια. Η ΟΝΕΧ, για τη διασφάλιση του εγχειρήματος, ζητά αυτή τη μεταβίβαση, αφού η εταιρία είναι επί της ουσίας πτωχευμένη και χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι μέτοχοι της Νεώριον Συμμετοχών αναμένεται να το πράξουν εντός των επόμενων ημερών αλλιώς, επί της ουσίας, θα «κολλήσουν» τη διαδικασία εξυγίανσης εις βάρος των εργαζομένων, του Πολεμικού Ναυτικού και ενδεχομένως των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, εάν οι μέτοχοι της Νεώριον Συμμετοχών δεν πράξουν άμεσα τα όσα έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν και αίτημα των εμπλεκόμενων υπουργείων ώστε να προχωρήσει η εξυγίανση, τότε θα κληθούν μαζί με τον κ. Ταβουλάρη να καλύψουν οικονομικά τους εργαζομένους τους κάτι που αποφεύγει η εταιρεία τους συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια, αφού οι Έλληνες φορολογημένοι μέσω του ΠΝ έχουν επωμιστεί στις πλάτες τους το σχετικό βάρος.

Μάλιστα η κυβέρνηση εμφανίζεται έντονα προβληματισμένη με την αδιαφορία των μετόχων της εταιρείας, να προωθήσει την εξυγίανση υπό την ΟΝΕΧ, όπως αυτή μεταφέρεται από τον κ. Ταβουλάρη.

«Είναι η ελάχιστη ευθύνη της Γενικής Συνέλευσης της Νεώριον Συμμετοχών να πράξει το αυτονόητο βήμα» διαμηνύουν σύσσωμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να διασωθεί το ναυπηγείο υπό την ΟΝΕΧ, αφού άλλη λύση δεν υπάρχει. Οι δε εργαζόμενοι, διαμηνύουν πως προτίθενται να δώσουν τα ονόματα όλων των μετόχων στη δημοσιότητα και να κινηθούν οι ίδιοι νομικά εναντίον τους.

Επίσης, φαίνονται να κατανοούν πως εάν και αυτή τη φορά ο κ. Ταβουλάρης και οι προσκείμενοι σε αυτόν κύκλοι δεν πράξουν τα δέοντα, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε άλλη παράταση.

«Άλλη παράταση με τον Ν. Ταβουλάρη ιδιοκτήτη δεν θα δοθεί. Οι εργαζόμενοι και το ξέρουν και το στηρίζουν στην πλειοψηφία τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις εργαζομένων που αποτελούν την “αυλή” του κ. Ταβουλάρη», διαμηνύουν κύκλοι των αρμοδίων υπουργείων. Από την πλευρά της ΟΝΕΧ πάντως, απαντούν πως περιμένουν για να δουν τι προτίθεται να πράξει η πλευρά Ταβουλάρη ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Αντιόπη Σχοινά
businessdaily.gr

Διαβάστηκε 20 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 17:58

Άλλες Ειδήσεις