Πέμπτη, Δεκέμβριος 03, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 


 Αποφθέγματα σοφίας του Σοπενχάουερ - Αντέχεις την αλήθεια?

Σάββατο, 02 Μαΐου 2020 20:46

Capital Economics: Η Ελλάδα κινδυνεύει με μακρά περίοδο κρίσης Κύριο

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

H Capital Economics αν και προσδοκά απότομη ανάκαμψη στην παγκόσμια δραστηριότητα μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται χαμηλότερα από τα προ-κρίσης επίπεδα στις περισσότερες οικονομίες, ακόμη και μετά από δύο ή τρία χρόνια.

Η Capital Economics θεωρεί ότι υπάρχουν τέσσερις ομάδες χωρών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πολύ παρατεταμένης ανάκαμψης και σε αυτές τοποθετεί και την Ελλάδα, κυρίως λόγω του τουρισμού και του υψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους.Η Ελλάδα τοποθετείται στη δεύτερη ομάδα χωρών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στους κλάδους που πιθανότατα θα έχουν μόνιμη απώλεια εισοδήματος. Πιο χαρακτηριστικά, η Capital Economics εκτιμά πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψουν τα ταξίδια και ο τουρισμός σε κανονικά επίπεδα, αν ποτέ συμβεί. Οι χώρες ενδέχεται να αργήσουν να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ο κόσμος μπορεί να αποφύγει μόνιμα τα προσωπικά και τα επαγγελματικά ταξίδια. Σύμφωνα με την Capital Economics, από τις μεσαίες και μεγάλες οικονομίες όπου τα ταξίδια και ο τουρισμός αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο μερίδιο του ΑΕΠ ξεχωρίζουν η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Ελλάδα και το Μαρόκο.Κάντε κλικ εδώ για την πλήρη κάλυψη της πανδημίας του κορωνοϊού στην εφαρμογή Microsoft News σε Windows 10, iOS και Android

Παράλληλα, η χώρα μας περιλαμβάνεται και στην τρίτη ομάδα χωρών, όπου το δημοσιονομικό κόστος του κορωνοϊού θα θέσει τους δείκτες δημόσιου χρέους σε μια μη βιώσιμη τροχιά. Σε ορισμένες χώρες, αυτό θα οδηγήσει μέτρα λιτότητας που θα επηρεάσουν τη ζήτηση για αρκετά χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η χρεοκοπία. Εκ πρώτης όψεως, οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα χρέους πριν από την κρίση φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όπως η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και πολλές ακόμη χώρες.Αν και σε όλες τις μεγάλες οικονομίες οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, ορισμένες έχουν πιο άνετα περιθώρια σχετικά με τα εποπτικά τους κεφάλαια. Επιπλέον, ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες έχουν υψηλά επίπεδα χρέους, καθιστώντας τες ευάλωτες σε πιο σφικτές συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης.Η Capital Economics αναφέρει πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας. Ακόμη και αν αποφευχθεί μια τραπεζική κρίση, το χτύπημα στους ισολογισμούς των τραπεζών από την άνοδο των επισφαλών δανείων θα μπορούσε να περιορίσει τις νέες χορηγήσεις. Καταλήγοντας εκτιμά ότι αυτό θα πλήξει χώρες όπου ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής χρηματοδότησης, περιλαμβανομένης και της Ευρώπης.

Διαβάστηκε 39 φορές

Άλλες Ειδήσεις