Τετάρτη, Αύγουστος 12, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

 

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 20:01

Ανησυχία για το ηφαίστειο της Σαντορίνης από τους σεισμούς

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις του καθηγητή του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, Φ. Βαλλινάτου, ο οποίος αναφερόμενος στην πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση είπε στο cretalive: «Ο σεισμός δεν προειδοποιεί, το ηφαίστειο όμως προειδοποιεί»! Ο κ. Βαλλιανάτος ανέφερε ότι ο σεισμός είναι  ένας φυσιολογικός σεισμός για τα δεδομένα της Κρήτης, όμως προκαλεί προβληματισμό η ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει ... το κέικ της Σαντορίνης», είπε ο Φ.Βαλλιανάτος, παρομοιάζοντας το ηφαίστειο με ένα κέικ, ενώ πρόσθεσε πώς έχει «φουσκώσει» επικίνδυνα.Ο κ. Βαλλιανάτος τόνισε ότι το τελευταίο 6μηνο καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα, γεγονός που δείχνει ότι «κάτι συμβαίνει».Όπως είπε, σύμφωνα και με το Cretalive.gr, οι αρχές έχουν ήδη ειδοποιηθεί, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να έχουν εξετάσει σενάρια και τρόπους αντίδρασης, γιατί ακόμη και η πιο "απλή" εκδοχή, το να αρχίσει να βγαίνει τέφρα από το ηφαίστειο, θα έχει συνέπειες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στη Σαντορίνη. Στην περιοχή έχει καταγραφεί πλούσια σεισμική δραστηριότητα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδεύεται από παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης.

Όπως εξηγούν οι σεισμολόγοι, τους τελευταίους 7 με 8 μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι πολλαπλές δονήσεις που έχουν καταγραφεί δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα 3,3 Ρίχτερ, ενώ το τελευταίο διήμερο παρουσιάστηκε μια έξαρση των φαινομένων.

Παράλληλα εντοπίζονται παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης, οι οποίες δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού αλλά ανιχνεύονται με GPS. Ακόμη κι αν αυτά επιβεβαιωθούν, όπως επισημαίνουν, η πολυπλοκότητα της φύσης εμποδίζει την εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων: οι μηχανισμοί της δεν λειτουργούν πάντοτε με τον ίδιο τρόπο, ακόμη κι αν επικρατούν πανομοιότυπες συνθήκες.

Το ηφαίστειο αφυπνίστηκε για πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνέχισε την δραστηριότητα του μέχρι και σήμερα.

Σημειώνεται ότι η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950.

Διαβάστηκε 1018 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 20:10

Άλλες Ειδήσεις