Τετάρτη, Αύγουστος 12, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

 

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 09:16

Δύο χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι επίορκοι, οι συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, οι καταργήσεις φορέων ιδιωτικού δικαίου, αλλά και κίνητρα για οικειοθελή αποχώρηση είναι τα «όπλα» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επίτευξη συνολικά 15.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014.

 

 

 

Τα πρώτα δείγματα γραφής για την υλοποίηση της συμφωνίας θα ζητηθούν στο επόμενο «ραντεβού» με την τρόικα, τον Ιούνιο, και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στα χέρια της απτά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί.

 

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης βρίσκεται το ζήτημα των επιόρκων και η άμεση επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών -πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες 2.000 απολύσεις θα πρέπει να έχουν γίνει μέσα στους επόμενους δύο μήνες- καθώς και οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών από τους οποίους θα αντληθεί μεγάλο μέρος των υπαλλήλων που θα εξέλθουν του Δημοσίου στα τέλη του 2014.

 

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται από την κυβέρνηση στην κατάργηση-συγχώνευση φορέων είναι ότι εξετάζεται η σύσταση επιτροπής που θα ελέγχει και θα συντονίζει την όλη διαδικασία, υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν, καθώς για όσους υπαλλήλους απασχολούνται εκεί υπάρχει η δυνατότητα άμεσης απόλυσής τους δι’ αποζημιώσεως.

 

Βάσει των συμφωνηθέντων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, στα τέλη του έτους θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, ενώ άλλοι 11.000 θα απολυθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Οι αποχωρήσεις θα προέλθουν από:

 

• Οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν. Οι υπάλληλοι που απασχολούνται εκεί θα απολυθούν βάσει αποζημίωσης.

 

• Συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου. Οι πλεονάζοντες υπάλληλοι θα αξιολογηθούν και είτε θα τεθούν σε κινητικότητα είτε θα αποχωρήσουν εθελουσίως.

 

• Τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μετά την αξιολόγηση δομών ως πλεονάζον προσωπικό. Σε αυτούς θα δοθούν κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης, εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν.

 

• Επίορκους. Στόχος είναι η άμεση περαίωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα πειθαρχικά (σ.σ. περίπου 4.000).

Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας επισημάνθηκε η ανάγκη για ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου, εξ ου και έγινε δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων με προσόντα στη θέση όσων απολυθούν με αναλογία 1:1, μέσω ΑΣΕΠ. Οσο για την επιθυμητή και «πολυσυζητημένη» συρρίκνωση του Δημοσίου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου θα επέλθει από τις συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 50.000 για το 2013 (24.865) και το 2014 (24.316).

 Εύα Καραμανώλη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστηκε 994 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Απριλίου 2013 20:09

Άλλες Ειδήσεις