Δευτέρα, Ιούνιος 21, 2021
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012 19:02

Σιωπή επιβάλλει το Βερολίνο για το χρέος της Γερμανίας

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Γερμανία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, κινώντας τα νήματα για την αντιμετώπιση (;) της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια τη νομισματική ένωση, έχοντας έως και «αυταρχική» συμπεριφορά απέναντι στα περιφερειακά και υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ελλάδα. Παρά τη θέση ισχύος της, πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για το χρέος του ίδιου του Βερολίνου, αφού τον τελευταίο καιρό τα μηνύματα μόνο θετικά δεν είναι.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, εξέφρασε την ανησυχία του για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, τα οποία είναι υψηλότερα από εκείνα της Ισπανίας, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανένας δεν θέλει να το γνωρίζει αυτό».Παράλληλα, η έγκυρη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, η Handesblatt, φιλοξένησε τις δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, Bernd Raffelhueschen, ο οποίος, τόνισε ότι το γερμανικό δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία.

Εκτός από επίσημα δηλωμένο χρέος ύψους δύο τρισ., η Γερμανία φέρεται να έχει επιπλέον οφειλές που φτάνουν τα 5 τρισ. ευρώ, εξαιτίας των ελλειμμάτων στην κοινωνική ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Στα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η υποβάθμιση αρκετών γερμανικών τραπεζών από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, δείχνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα του Βερολίνου δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αφόρητες πιέσεις.

Στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος διευκρινίζει πως η υποβάθμιση δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, θεωρώντας πως οι τράπεζες μπορούν να χειριστούν πιθανά προβλήματα χρέους που θα πλήξουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην οποία ειδικός νόμος προβλέπει «ταβάνι» στα χρέη του δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό; Το γερμανικό δημόσιο δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε νέο δανεισμό από το 2016 και στα ομόσπονδα κρατίδια από το 2020.

Μήπως κρύβει πολλά κάτω από το χαλί -με τη βοήθεια πολλών πλευρών- το Βερολίνο

 

Sondervermoegen και τους άλλους ειδικούς λογαριασμούς ως «θρυαλλίδα δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης» – πρόσφατη ανάρτηση στο γερμανικό δίκτυο ενημέρωσης Τagesschau. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολονίας (ΙWK), το 2010 η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ δαπάνησε 50 δισ. ευρώ μέσω των ειδικών λογαριασμών εν γένει, όταν οι προβλεπόμενες για τους σκοπούς αυτούς δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ανέρχονταν στα 300 δισ. ευρώ.

Οι γερμανοί αναλυτές θεωρούν πάντως ότι οι ειδικοί λογαριασμοί που περιγράφονται ως Sondervermoegen επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό όταν στη λήξη τους είναι παθητικοί. Τότε τα χρέη πρέπει να τα αναλάβει ο προϋπολογισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, γι’ αυτό και γράφουν οι σχολιαστές περί «θρυαλλίδας». Το IWK εκτιμά ότι σήμερα οι λογαριασμοί αυτοί εμφανίζουν έλλειμμα περίπου 7 δισ. ευρώ.

Γερμανοί αναλυτές θεωρούν ως πρόκληση ακόμη και τον τίτλο του Sondervermoegen, καθώς «vermoegen» σημαίνει στα γερμανικά «περιουσία». Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν υπάρχει καμία περιουσία, σημειώνουν, μιας και από τη δραστηριότητα του ταμείου δεν υπάρχουν εισπράξεις άλλες πέραν εκείνων που προέρχονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Γι’ αυτό θεωρούν το Sondervermoegen ως λογιστικό τέχνασμα, στην υπηρεσία των πολιτικών προσώπων και κομμάτων που έχουν για σημαία τους τη δημοσιονομική ευταξία (όπως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ αλλά και το συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών, που εμφορείται από ακραίες ιδέες του νεοφιλελευθερισμού).

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση Μέρκελ υιοθέτησε προσφάτως το περίφημο «χρεοφρένο». Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που προβλέπει ότι το κράτος θα μπορεί να δανείζεται ετησίως μόνο σε ποσοστό 0,35% του ΑΕΠ. Το νομοθέτημα προβλέπει παράλληλα την απαγόρευση δημιουργίας νέων ειδικών λογαριασμών από εφέτος. Θα συνεχίσουν να υφίστανται μόνο όσοι ήδη «τρέχουν». 

Διαβάστηκε 1147 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 08:58

Άλλες Ειδήσεις