Κυριακή, Αύγουστος 09, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

 

Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2011 19:57

Άρον-άρον «ξεπουλιέται» η ΔΕΠΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Άρον-άρον «ξεπουλιέται» η ΔΕΠΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012

 

Την πρόθεση του για πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και 35 ακόμα κυβερνητικών κτιρίων έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2012, έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, Κώστας Μητρόπουλος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

 

«Διαπιστώνεται μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στις αξίες των παγίων και τις τιμές που μπορούμε να επιτύχουμε στις αγορές, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο διεθνές κλίμα», είπε ο κ. Μητρόπουλος στο πλαίσιο συνάντησης με Κορεάτες επιχειρηματίες, για να συμπληρώσει ότι μέσα στην νέα χρονιά ότι θα ενταθούν οι διαδικασίες πώλησης μέσω δημόσιων διαγωνισμών παρά τις αντίξοες συνθήκες στην αγορά.

 

Η κίνηση αυτή κάνει βέβαια πολλούς να αναρωτιούνται εύλογα για ποιο λόγο χρειάζεται να ιδιωτικοποιηθεί μια από τις πιο επικερδείς ΔΕΚΟ, τη στιγμή που το Δημόσιο κάνει προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά του και να πετύχει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ακόμα και αν δει κανείς αυτή την κίνηση με την καλύτερη των προθέσεων, δεν μπορεί παρά να την χαρακτηρίσει ανώφελη και αναμφίβολα χωρίς μακρόπνοη προοπτική, παρά μια εφήμερη λύση ανάγκης που για τα μεγέθη της εταιρείας είναι τουλάχιστον ασύμφορη για το Δημόσιο.

 

Για να γίνει ευκολότερα κατανοητό το έγκλημα που συντελείται αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων δύο χρήσεων. Ενδεικτικά, στην οικονομική χρήση του 2010, ο Όμιλος κατέγραψε σημαντική αύξηση τόσο στον τζίρο όσο και τα κέρδη. Οι πωλήσεις έφτασαν στα 1,2 δις, ευρώ έναντι 976,84 ευρώ το 2009, ενώ μεγάλη ενίσχυση υπήρξε και στην κερδοφορία, με τα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε 204,31 ευρώ από 165,5 εκ. την προηγούμενη χρήση, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 152,31 εκ., έναντι 104 εκ ευρώ.

 

Ιδιωτικοποιείται και το Ελληνικό μέχρι το τέλος του 2012

 

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, το Ταμείο θα προκηρύξει διαγωνισμό και για το Ελληνικό. Ειδικότερα, για το Αεροδρόμιο ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «το μεγαλύτερο project αστικής ανάπλασης στον κόσμο» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει νικητής στο διαγωνισμό έως το Δεκέμβριο του 2012. Ο ίδιος εκτιμά ότι το κόστος των κατασκευαστικών εργασιών για την μετατροπή του πρώην αεροδρομίου σε πάρκο και την υλοποίηση οικιστικών επιχειρηματικών, τουριστικών και τουριστικών αναπτύξεων θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ.

 

Μάνος Παπαδάκης

 

 

 INCLUDEPICTURE "http://statbank.gr/modules/content/thumb1admin2.php?id=4473" \* MERGEFORMATINET 

OTE: Επιβεβαιώνει επισήμως τις συζητήσεις με την Telekom Serbia 

 

Επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Telekom Serbia για τη διάθεση του ποσοστού ύψους 20% που κατέχει στην εν λόγω εταιρεία ο ΟΤΕ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, σε απάντηση σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ΟΤΕ δεν είναι σε θέση να προβλέψει την τυχόν έκβασή τους ή το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

 
Διαβάστηκε 1058 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011 10:27
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ιδιωτικά γραφεία συντάξεων »

Άλλες Ειδήσεις