Σάββατο, Ιανουάριος 23, 2021
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

Καυτή Επικαιρότητα

Τι πήγε τόσο λάθος στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης;

Από την υποδειγματική πορεία του Σεπτεμβρίου στον συλλογικό εφησυχασμό και τον απόλυτο εφιάλτη. Ανεπ...

Αντιστράτηγoς Ζ. Τσιριγώτη: Η αστυνομία δεν είναι το κράτος

Η αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ζαχαρούλα Τσιριγώτη κρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ στον εορτ...

Πολεμικό Ναυτικό: Πολιτικές αποφάσεις καθορίζουν επιχειρησιακές απαιτήσεις; Ποιοι υπομονεύουν το μέλλον της ναυτικής μας ισχύος;

Οι εξελίξεις στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) είναι ραγδαίες. Όπως σημειώσαμε χθες το Γενικό Επιτελείο Ναυτ...

Ένα Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο για την Ελευσίνα

Tο αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects οραματίζεται μία νέα πνοή στον Λιμένα Ελευσίνας και τη Δυ...

ecoeleusis: Παράκτιο μέτωπο: Έχουν τα κότσια;

Μια επίσκεψη στην Κόρινθο, στο Λαύριο, στο Αίγιο, στην Πάτρα κ.α, αρκεί, για να αντιληφθεί κανείς ότ...

 • Τι πήγε τόσο λάθος στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης;

  Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 14:54
 • Αντιστράτηγoς Ζ. Τσιριγώτη: Η αστυνομία δεν είναι το κράτος

  Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 18:48
 • Πολεμικό Ναυτικό: Πολιτικές αποφάσεις καθορίζουν επιχειρησιακές απαιτήσεις; Ποιοι υπομονεύουν το μέλλον της ναυτικής μας ισχύος;

  Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 11:21
 • Ένα Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο για την Ελευσίνα

  Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 18:59
 • ecoeleusis: Παράκτιο μέτωπο: Έχουν τα κότσια;

  Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 14:54

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 15:09

Μάχη παρασκηνίων για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με αμερικανικό "δάκτυλο"

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενας παρασκηνιακός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη για τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που μπορεί να καταστούν επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για τις αμυντικές προμήθειες και τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, προσθέτοντας παράλληλα ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της αμερικανικανικής παρουσίας στην περιοχή.

Πέραν του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, η “τύχη” του μεγάλου ναυπηγοεπισκευαστικού συγκροτήματος αποκτά και γεωπολιτική διάσταση, καθώς ο βασικός διεκδικητής του είναι επιχειρηματικό σχήμα όπου συμμετέχει αμερικανικός κρατικός φορέας (DFC), που χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια συναρτώμενα με γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Αντίπαλοι σ' αυτή τη μάχη είναι ο όμιλοι Ξενοκώστα/DFC και Northstar/Πριόβολου.  Ο πρώτος – που έχει εξαγοράσει ήδη μέσω της εταιρείας Onex το Νεώριον Σύρου και ολοκληρώνει τη διαδικασία απόκτησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας –  κινείται με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, συνεργαζόμενος στην υλοποίηση αμερικανικών σχεδίων για τον έλεγχο του ελληνικού ναυπηγοεπισκευαστικού δυναμικού, των λιμανιών Αλεξανδρούπολης-Καβάλας, τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη κλπ.

Η Northstar του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου που εδρεύει στην Ελβετία, φαίνεται να εκπροσωπεί καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Μπήκε πρόσφατα  στην κούρσα για τον Σκαραμαγκά, αντιστρατευόμενη την  προσπάθεια Αμερικανών/Ξενοκώστα/Onex να ελέγξουν πλήρως τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα.

Κυβερνητική αμηχανία

Η εμφάνιση δύο διεκδικητών με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, που θα μπορούσαν να “ζωντανέψουν” τα ναυπηγεία δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, προκάλεσε αρχικά ευφορία στην κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να επισπεύσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την πώληση της εταιρείας (“Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ”-ΕΝΑΕ).

Περιέργως όμως, κι ενώ οι δύο υποψήφιοι αγοραστές δήλωναν έτοιμοι να καταθέσουν προσφορά”, αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι 11 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής, η οποία έληγε σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ερωτηματικά και έντονες αντιδράσεις. Ξεκίνησε “χαρτοπόλεμος” ανακοινώσεων από τους δύο υποψήφιους αγοραστές, με αιχμές και υπαινιγμούς για υπόγειες μεθοδεύσεις προκειμένου να ευνοηθεί η άλλη πλευρά.

Η μάχη συνεχίζεται στο παρασκήνιο, με πιέσεις και παρεμβάσεις για να προχωρήσει η διαδικασία με διαφάνεια. Εύλογη και αναμενόμενη θεωρείται η παρέμβαση από αμερικανικής πλευράς, η οποία θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση – ιδιαίτερα μάλιστα αν ο όμιλος Northstar/Πριόβολου καταθέσει καλύτερη προσφορά.

Σημειώνεται ότι αν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά περιέλθουν στο σχήμα Ξενοκώστα/Onex/DFC, θα αναλάβουν πιθανότατα τη ναυπήγηση μιάς από τις 4 φρεγάτες που πρόκειται να προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από τις ΗΠΑ.

sofokleousin.gr

Διαβάστηκε 66 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 15:19

Άλλες Ειδήσεις