Τετάρτη, Μάιος 27, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

Καυτή Επικαιρότητα

Συντάξεις: Αναλυτικά οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για όλα τα ταμεία

Αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή ακύρωση των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αρχίζ...

Capital Economics: Η Ελλάδα κινδυνεύει με μακρά περίοδο κρίσης

H Capital Economics αν και προσδοκά απότομη ανάκαμψη στην παγκόσμια δραστηριότητα μόλις χαλαρώσουν ο...

Άρση περιοριστικών μέτρων: Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες του χρονοδιαγράμματος που θα προταθεί στον πρωθυπουργό

Πότε αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. Πώς θα γίνεται η εξυ...

Περιβαλλοντική πανδημία σπέρνει τώρα ο Κωστής Χατζηδάκης

Ανοίγει ο δρόμος για λατομεία, ξενοδοχεία και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura 2000!

Γιατί απέτυχε η Δύση και όχι η Ανατολή;

Τα νούμερα είναι γνωστά. Χθες, 31 Μαρτίου, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Γαλλία βρέθηκαν στις 4 πρώτες θέ...

 • Συντάξεις: Αναλυτικά οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για όλα τα ταμεία

  Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020 12:36
 • Capital Economics: Η Ελλάδα κινδυνεύει με μακρά περίοδο κρίσης

  Σάββατο, 02 Μαΐου 2020 20:46
 • Άρση περιοριστικών μέτρων: Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες του χρονοδιαγράμματος που θα προταθεί στον πρωθυπουργό

  Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 12:53
 • Περιβαλλοντική πανδημία σπέρνει τώρα ο Κωστής Χατζηδάκης

  Σάββατο, 25 Απριλίου 2020 12:26
 • Γιατί απέτυχε η Δύση και όχι η Ανατολή;

  Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 16:45

 

Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 14:33

Διαμαρτυρία συνταξιούχων στο υπ. Εργασίας για το ασφαλιστικό. Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο, όπου εκπρόσωποί τους από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές οργανώσεις, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι, οι συνταξιούχοι, αντιδρώντας στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο, όπου εκπρόσωποί τους από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές οργανώσεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.
Τα νέα μυστήρια της Επιδαύρου - Μια αναπάντεχη αρχαιολογική ανακάλυψη

Όπως σημείωσε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ: «το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν καταργεί -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση- αλλά διατηρεί όλες τις ρυθμίσεις του κατάπτυστου νόμου Κατρούγκαλου και επιφέρει νέα χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση».

«Τα τελευταία 30 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, αποδομούν το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα» σημείωσε ο κ. Κουμπούρης, επισημαίνοντας ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά είναι ένα πολιτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, «το νομοσχέδιο, που δόθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, ενσωματώνει ό,τι αντεργατικό, αντιασφαλιστικό και αντιλαϊκό, ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις». Όπως είπε, η εθνική σύνταξη παραμένει στα 340 ευρώ και στα 384 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια που θα βγει κάποιος στη σύνταξη, ενώ υποστήριξε ότι το κράτος θα εγγυάται στο μέλλον μόνο αυτήν τη σύνταξη.

«Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων θα μειωθούν έως και 40%» τόνισε ο κ. Κουμπούρης, υπογραμμίζοντας ότι οι συνταξιούχοι που έχουν συνολικά 30 χρόνια εργασίας και 9.000 ένσημα δεν θα πάρουν τίποτα. «Πρόκειται για το 90% των συνταξιούχων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις δεν θα δοθούν από τότε που αυτές περικόπηκαν από το νόμο Κατρούγκαλου, το 2016, αλλά από τις 4 Οκτωβρίου 2019.

Παράλληλα, ο κ. Κουμπούρης εκτίμησε ότι η ενοποίηση του επικουρικού ταμείου με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση. «Τα αποθεματικά του επικουρικού ταμείου, μαζί με την αναλογική σύνταξη, προορίζονται για τους ιδιώτες. Η ιδιωτική ασφάλιση σημαίνει ατομική ασφάλιση και όχι κοινωνική ασφάλιση» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, προσθέτοντας ότι οι συνταξιούχοι μόνο από τις περικοπές των συντάξεών τους αυτά τα χρόνια έχουν χάσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Τόνισε δε ότι και τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση αυξήθηκαν περίπου 10 έως 12 χρόνια, τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Χρήστος Μπουρδούκης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αποκαθιστά τις συντάξεις, αντίθετα αποδέχεται τη φιλοσοφία του νόμου Κατρούγκαλου.

Επίσης, όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο προβλέπει και την ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), δηλαδή της επικουρικής σύνταξης στον κύριο φορέα. Ο κ. Μπουρδούκης εκτίμησε ότι, μακροχρόνια, η επικουρική σύνταξη θα ενσωματωθεί στην κύρια σύνταξη.

«Ζητάμε την αποκατάσταση των συντάξεων με πολιτική απόφαση και όχι με αποφάσεις των δικαστηρίων. Ωστόσο, εφόσον εκδόθηκαν οι αποφάσεις των δικαστηρίων – του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου – θα πρέπει να εφαρμοστούν για όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν προσέφυγαν ή όχι στη δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν μεταξύ άλλων «να επιστραφούν τα αποθεματικά των Ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους. Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων. Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».
tanea.gr

Διαβάστηκε 29 φορές

Άλλες Ειδήσεις