Τετάρτη, Αύγουστος 21, 2019
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

Καυτή Επικαιρότητα

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Ελληνικό

Την υπόθεση φέρνει το προσκήνιο το σοβαρό πολιτικό και ηθικό ζήτημα που εγείρει η απόφαση του νυν πρ...

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Ελληνικό

Σε ανύποπτο χρόνο, πολύ καιρό πριν από τις εκλογές, δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – από εκείνα που όχι μόνο...

Επεσαν οι υπογραφές για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Κρήτης. Για ι...

Συμφωνία – μαμούθ για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Η μεγαλύτερη «διάσωση» στην ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και από τις μεγαλύτερες σε ...

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ( ΕΝΣ), τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και από τα μεγαλύτερα στον κόσμ...

 • Τι πραγματικά συμβαίνει με το Ελληνικό

  Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 10:25
 • Τι πραγματικά συμβαίνει με το Ελληνικό

  Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019 11:44
 • Επεσαν οι υπογραφές για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

  Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 17:38
 • Συμφωνία – μαμούθ για τα ναυπηγεία Ελευσίνας

  Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 17:19
 • ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 23:27 

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 20:21

Δεσμεύθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενώπιον ενός νέου αδιεξόδου βρίσκονται για μία ακόμη φορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς η Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Ναυπηγείου, μπλοκάροντας την ολοκλήρωση των εργασιών στις δύο πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού. 

Η υπόθεση έγινε γνωστή μέσω ανακοίνωσης του σωματείου εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίο καταγγέλλει την απόφαση της Γ.Γ. Εσόδων ως αυθαίρετη και αυτό γιατί η περιουσία του Ναυπηγείου προστατεύεται από κατασχέσεις βάσει του νόμου 4361/16 (άρθρο 32). Με το άρθρο 32 του συγκεκριμένου νόμου κυρώθηκε η συμφωνία μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού, Ναυπηγείων Ελευσίνας και των εργαζομένων των ναυπηγείων με σκοπό την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης των πολεμικών πλοίων ΤΠΚ τ. VOSPER. Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε την υποχρέωση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ για τα έτη 2016-2018, αναλαμβάνοντας να καλύψει σε ποσοστό 70% τις αποδοχές των εργαζομένων. Στην ουσία, μέσω της ρύθμισης αυτής (Ιανουάριος 2016) διασφαλίσθηκε η συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας για 29 μήνες (συμβατικός χρόνος παράδοσης των πυραυλακάτων), αλλά και η αποπληρωμή υποχρεώσεων της εταιρείας προς εργαζόμενους. Προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού η ίδια ρύθμιση προέβλεψε την προστασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας από πιστωτές. Η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αποτρέψει τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών του Ναυπηγείου απο το ελληνικό Δημόσιο, κίνηση στην οποία είχε προβεί ήδη κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης. Γι’ αυτό και η νομοθετική ρύθμιση προέβλεπε μη επίσπευση και αναστολή των πάσης φύσεως πράξεων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης από πάσης φύσεως πιστωτές της εταιρείας εις βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας της, όταν αυτή επηρεάζει την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης των πυραυλακάτων. Τη διαχείριση, μάλιστα, του λογαριασμού των 40 εκατ. για την ολοκλήρωση των εργασιών των πυραυλακάτων ανάλαβε το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων δέσμευσε τον λογαριασμό των 40 εκατ. του Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν πληρωμές προς τους εργαζομένους, αλλά και για απαραίτητα υλικά για τη ναυπήγηση των πυραυλακάτων. Η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων φαίνεται να κινήθηκε βάσει παλαιότερης απόφασης (2014) για είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών ύψους 4 εκατ. ευρώ, η εφαρμογή της οποίας, όμως, είχε ανασταλεί με νόμο. Μέχρι αργά χθες το βράδυ η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων δεν είχε προβεί σε κάποια ανακοίνωση σχετικά με την απόφασή της, ενώ κύκλοι του Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν στην «Κ» ότι ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης το κατασκευαστικό έργο των δύο πυραυλακάτων, που ανατέθηκε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς ήδη είχε δαπανηθεί ένα κονδύλι ύψους 280 εκατ. ευρώ για τη ναυπήγηση των πρώτων πέντε πυραυλακάτων, θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο.

Για απρόβλεπτη και παράλογη κίνηση από πλευράς της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων έκαναν λόγο χθες κύκλοι της διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τονίζοντας ότι εάν δεν βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, το Ναυπηγείο θα διακόψει τη λειτουργία του.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων επανέφερε στο προσκήνιο τα αδιέξοδα της εγχώριας ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν μέσα στην κρίση. Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται και η λειτουργία του Νεωρίου Σύρου, το οποίο αδυνατεί να αποπληρώσει ακόμη και τις οφειλές του προς τη ΔΕΗ και εδώ και τρεις μήνες ηλεκτροδοτείται με γεννήτριες. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα οποία καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο ποσά ύψους 310 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την περίοδο του 1992 κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου και έχουν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κρατικές ενισχύσεις.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
kathimerini.gr

Διαβάστηκε 220 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 20:26

Άλλες Ειδήσεις