Κυριακή, Απρίλιος 05, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

Καυτή Επικαιρότητα

Γιατί απέτυχε η Δύση και όχι η Ανατολή;

Τα νούμερα είναι γνωστά. Χθες, 31 Μαρτίου, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Γαλλία βρέθηκαν στις 4 πρώτες θέ...

Η πανδημία στην οικονομία, ο κίνδυνος για νέα ύφεση και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που ίσως δεν αρκεί!

Βαρύτερες τελικά οι συνέπειες από τον κορονοϊό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως ενδεχομένως να μην...

Μεταναστευτικό: Η Γερμανία «κλείνει την πόρτα» σε 5.000 προσφυγόπουλα από ελληνικούς καταυλισμούς

Το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία εκφράζουν την επιθυμία να φιλοξενήσουν ορισμένα από αυτά - Σύροι στα...

Αν η Τουρκία τρυπήσει την υφαλοκρηπίδα στο Καστελλόριζο...

Η πιο εύκολη απάντηση θα ήταν «δεν θα τολμούσαν να το κάνουν, εάν ήταν Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπα...

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΕΛΛΗΝΑ;

Κατάλαβες τώρα, γιατί κατέστρεψαν μεγάλες υγιείς ελληνικές βιομηχανίες  

 • Γιατί απέτυχε η Δύση και όχι η Ανατολή;

  Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 16:45
 • Η πανδημία στην οικονομία, ο κίνδυνος για νέα ύφεση και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που ίσως δεν αρκεί!

  Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 15:27
 • Μεταναστευτικό: Η Γερμανία «κλείνει την πόρτα» σε 5.000 προσφυγόπουλα από ελληνικούς καταυλισμούς

  Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 19:55
 • Αν η Τουρκία τρυπήσει την υφαλοκρηπίδα στο Καστελλόριζο...

  Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 14:13
 • ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΕΛΛΗΝΑ;

  Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 17:15

 

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014 07:43

Τι προβλέπει η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διατηρείται το δώρο και το επίδομα γάμου - Γονική άδεια για πρώτη φορά και στον πατέρα

 

Μετά από διαβουλεύσεις που για πρώτη φορά μετά από χρόνια κράτησαν το ελάχιστο δυνατό διάστημα και στη σκιά των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για τα εργασιακά, ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) υπέγραψαν τελικώς, την Τετάρτη 26 Μαρτίου, τη νέα, ετήσια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.

Να σημειώσουμε ότι οι τριετίες, παρά το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν οι κοινωνικοί εταίροι για την υπεράσπισή τους, κινδυνεύουν να καταργηθούν μετά το 2017, αν επιμείνουν στην απαίτησή τους οι δανειστές.

Αναφορικά με το θέμα του επιδόματος γάμου, από πλευράς ΣΕΒ διευκρινίζεται ότι, παρόλο που στο υπογραφέν κείμενο δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο επίδομα γάμου, πριν από ένα σχεδόν χρόνο, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις-μέλη του είχαν αναλάβει την ηθική δέσμευση να διατηρήσουν το επίδομα γάμου. Αυτή η ηθική δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει.

Γονική άδεια και στον πατέρα

Με τη σύμβαση αποκτά για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα και ο εργαζόμενος πατέρας αυτοτελές δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο), χορηγούμενου του δικαιώματος και σε περίπτωση που η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη. Δηλαδή, μπορεί να πάρει άδεια 3,5 μηνών ή να έχει για 30 μήνες το δικαίωμα να προσέρχεται αργότερα ή να αποχωρεί κατά μία ώρα νωρίτερα από την εργασία του.

Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, με κοινή τους δήλωση, που κατατίθεται στους αντίστοιχους εργοδότες τους, καθορίζεται η επιλογή τους για το ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της γονικής άδειας φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο), εκτός αν με κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα, που ο καθένας κάνει χρήση μέσα στα χρονικά όρια ισχύος του δικαιώματος αυτού, (πχ. δύο μήνες ο ένας και 1,5 ο άλλος).

Ακόμη, οι κοινωνικοί εταίροι αυτοδεσμεύτηκαν ότι, εάν με οποιονδήποτε τρόπο αρθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης, συμφώνησαν να συνεργαστούν για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2016-2020, ώστε να δοθεί έμφαση στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα.

«Η δαμόκλειος σπάθη του νόμου επικρέματο καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και φτάσαμε στο σημείο να εκπνέει σε μερικές μέρες το καθεστώς της μετενέργειας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος ο οποίος επέκρινε τη φημολογούμενη κατάργηση των τριετιών, τονίζοντας ότι «συζητάνε χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ξενοδόχοι είμαστε εμείς και οι εργοδότες».

«Πετύχαμε και υπογράψαμε μια συμφωνία που διατηρεί ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μπορούμε τώρα να πάμε να δουλέψουμε, για να έρθουν καλύτερες μέρες και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης τόνισε: «Επιβεβαιώνεται, έτσι, η συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική δυναμική που αυτή μπορεί να έχει όταν επικρατεί πνεύμα ωριμότητας, συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

 

 

 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 585 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 10:48

Άλλες Ειδήσεις