Σάββατο, Ιανουάριος 23, 2021
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 23:18

Ελλάδα-ΗΑΕ "πνίγουν" τα σχέδια Ερντογάν: "Το Αμπού Ντάμπι θα παραχωρήσει Mirage 2000-9 στην Αθήνα" Κύριο

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τρέμουν με την ιδέα της προμήθειας της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ολόκληρου του στόλου Mirage-2000-9 των ΗΑΕ

 

 

Τρομερή ανησυχία διακατέχει την τουρκική ελίτ από την ισχυρή σχέση που έχει πλέον η Ελλάδα με τα ΗΑΕ, μετά την πρόσφατη υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεγάλης στρατιωτικής σημασίας.

Η Άγκυρα ανησυχεί μήπως τα ΗΑΕ χρηματοδοτήσουν την προμήθεια ελληνικών εξοπλισμών, στο πρότυπο Τουρκίας-Κατάρ,, ενώ στο σκεπτικό τους υπεισέρχονται σενάρια με γαλλικά αεροσκάφη των ΗΑΕ και ισραηλινοί πύραυλοι.

Αυτό θα προκαλούσε μεγάλο θέμα στα τουρκικά σχέδια, διότι η χώρα μας θα αποκτούσε πολλών ειδών οπλικά συστήματα, με τα οποία θα ακύρωνε όλες τις επιδιώξεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. 

Αυτό ανέφερε ερευνητικό το BlueMelange, μια τουρκική  ερευνητική ομάδα των "υπηρεσιών" της Άγκυρας που ανήκει στο Turkish Defense News.  

Οι Τούρκοι αναλυτές επεσήμαναν ότι τα ΗΑΕ διαθέτουν έναν αρκετά μεγάλο στόλο μαχητικών Mirage 2000-9 πολλαπλών ρόλων που είναι παρόμοιος με τον στόλο Mirage 2000-5 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.Το αεροσκάφη αυτά εκσυγχρονίζονται επί του παρόντος βάσει συμφωνίας 929 εκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019 από το Αμπού Ντάμπι με το Παρίσι για την τοποθέτηση εξελιγμένων γαλλικών όπλων και ηλεκτρονικών.

Οι Τούρκοι ειδικοί της BlueMelange προβλέπουν ότι τα ΗΑΕ θα παραδώσουν πιθανότατα αυτά τα αεροσκάφη στην Ελλάδα εάν και όταν αποκτήσουν τα 50 μαχητικά F-35 που έχουν παραγγείλει στις ΗΠΑ.

«Ο πιο προφανής υποψήφιος για τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ είναι φυσικά, η Ελλάδα», δήλωσαν οι ίδιοι.

Οι αναλυτές της Άγκυρας προβλέπουν επίσης ότι βάσει αυτής της νέας συμφωνίας( ΗΑΕ-Ελλάδος), η Αθήνα θα δύναται να υπογράψει νέες συμβάσεις για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών τύπου F-16 και Mirage 2000 με πυραύλους που θα προμηθευτεί  από τα ΗΑΕ, ακόμη και πριν από την παράδοση των F-35 και των Rafale.

«Στο τέλος, εμείς στο BlueMelange, προβλέπουμε μια ισχυρή αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ που θα υλοποιηθεί και  από συχνότατες μετασταθμεύσεις μαχητικών αεροσκαφών των ΗΑΕ στην Κρήτη, αλλά και αμυντικές συμβάσεις για την παράδοση  όπλων των Εμιράτων στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», ανέφεραν οι Τούρκοι ειδικοί.

«Από την άλλη πλευρά, προβλέπουμε επίσης ότι τα ΗΑΕ θα μεταφέρουν ολόκληρο τον εκσυγχρονισμένο και θανατηφόρο στόλο των αεροσκαφών Mirage 2000-9 στην Ελλάδα.», συνέχισαν οι ίδιοι.

Συνολικά, οι Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο «πυρήνας» αυτής της νέας συμφωνίας Ελλάδας-ΗΑΕ «βασίζεται σε γαλλικό γεωπολιτικό σχέδιο, στην έγκριση των ΗΠΑ, και στην αντίθεση στην τουρκική επέκταση».

«Αυτή η win-win συμμαχία αποτελεί μόνο μέρος ενός τεράστιου αντι-τουρκικού συμφώνου, δυστυχώς», κατέληξαν οι Τούρκοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Lockheed Martin αναβαθμίζει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των ελληνικών F-16.

Σύμφωνα με την Lockheed, όταν αυτές οι αναβαθμίσεις ολοκληρωθούν, η Ελλάδα θα διαθέτει ένα από τους πιο  προηγμένους στόλους F-16 στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει αποτρέψει αντίστοιχες αναβαθμίσεις του τουρκικού στόλου των F-16 από τα μέσα του 2018.

Η Ελλάδα αγοράζει επίσης από την Γαλλία 18 μαχητικά 4++  Rafale, 12 εκ των οποίων είναι μεταχειρισμένα, ενώ τα υπόλοιπα έξι θα είναι καινούργια.

Η χώρα μας αιτήθηκε επίσης μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιζητώντας ταχεία παράδοση αυτών των εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, καθώς οι Έλληνες επιτελείς έχουν εκφράσει την προθυμία να προμηθευτούμε μεταχειρισμένες εκδόσεις.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα F-35 πέρυσι λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, ενώ το πρόγραμμα για το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς  είναι σε πολύ αρχικό στάδιο.

Με λίγα και απλά λόγια οδεύουμε σε σωστό δρόμο στον τομέα της άμυνας στην χώρα μας με όλα αυτά προγράμματα, τα οποία αποτελούν το θεμέλιο της ασφάλειας της Ελλάδος, μετά τις συνεχείς και καθημερινές προκλήσεις από τους Τούρκους. Αυτό άλλωστε υλοποιούν σχεδόν  όλες οι χώρες στην Α.Μεσόγειο εδώ και μεγάλο διάστημα και δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Διαβάστηκε 7 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 23:43

Άλλες Ειδήσεις