Σάββατο, Οκτώβριος 16, 2021
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 07:31

Ελληνικά Πετρέλαια

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 


.Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη

.Νέο Diesel EKOΝΟΜΥ από την ΕΚΟ

.Τα ΕΛ.ΠΕ και η θυγατρική τους, ΕΚΟ Α.Β.Ε.Ε.,                                                             προσφέρουν το ΕΚΟ Control System σε Δήμους και ιδρύματα

.Ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων

.Διακρίσεις για την κοινωνική μας δράση

 .Διαγωνισμός EKO Network Championship 2011.

 .Συμφωνία ΕΚΟ ΑΒΕΕ και BP Ελληνική Α.Ε. Πετρελαιοειδών.

  .Συμφωνία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΕ και BP Ελληνική Α.Ε. Πετρελαιοειδών.  

.Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους / Δ’ τριμήνου 2011.

 

«Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη»

Μια ΕΝΕΡΓΕΙΑ για τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ με χορηγό τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012, με αφορμή τον εορτασμό των 14 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος», πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της παραγωγής «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη» με χορηγό τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Στην εκδήλωση που έγινε στη «Θόλο», το ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος, κ. Δημήτρης Εφραίμογλου. Παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Τίτος Κομνηνός καθώς και στελέχη του Ομίλου, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι από το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργάνωσε δύο ειδικές προβολές για τους εργαζόμενους του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012, την οποία παρακολούθησαν και παιδιά από το Πυρουνάκειο Ίδρυμα και η δεύτερη θα γίνει την Κυριακή 1 Απριλίου 2012.

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, παρακολουθούν με ενδιαφέρον και υποστηρίζουν δράσεις που ενισχύουν τον Πολιτισμό, μέσα από σύγχρονες και καινοτόμες προσεγγίσεις οι οποίες αναδεικνύουν σημαντικές πλευρές της Ιστορίας μας.

.......


Νέο Diesel EKOΝΟΜΥ από την ΕΚΟ

Μεγαλύτερη οικονομία, υψηλότερη απόδοση!

 

Η ΕΚΟ, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη του καταναλωτικού κοινού για μεγαλύτερη οικονομία στις μετακινήσεις, παρουσίασε σήμερα σε επίσημη εκδήλωση το νέο της προϊόν, το Diesel EKONOMY από την ΕΚΟ.

            Ένα καύσιμο νέας γενιάς, το οποίο:

 

 • Επιτυγχάνει οικονομία έως και 4%, δηλαδή έως και 5 λεπτά/λίτρο*.
 • Αυξάνει την απόδοση του κινητήρα.
 • Μειώνει το θόρυβο της μηχανής έως και 15%.
 • Εξασφαλίζει εξαιρετική απορρυπαντική και αντιδιαβρωτική προστασία σε όλους τους τύπους κινητήρων.
 • Αποτρέπει το σχηματισμό επικαθήσεων στα μπεκ.
 • Μειώνει τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου και άκαυστων σωματιδίων.
 • Περιορίζει τα έξοδα συντήρησης και εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τον κινητήρα.

 Το νέο Diesel EKONOMY αναπτύχθηκε από την ΕΚΟ σε συνεργασία με την Total και έχει μια μοναδική σύνθεση που εξασφαλίζει την αύξηση του αριθμού κετανίου, άρα και την αύξηση απόδοσης του πετρελαιοκινητήρα.

Παράλληλα, διαθέτει ένα πρόσθετο νέας τεχνολογίας, το οποίο εξοικονομεί χρήματα για τον οδηγό αφού, του επιτρέπει να διανύει περισσότερα χιλιόμετρα με την ίδια ποσότητα καυσίμου. Το νέο καύσιμο είναι σχεδιασμένο να αντεπεξέρχεται στις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών οδηγών και είναι κατάλληλο για χρήση σε όλους τους τύπους πετρελαιοκινητήρων (Euro 5 και παλαιότερους).

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ κος Ι. Ψυχογυιός δήλωσε : « Η ΕΚΟ για άλλη μια φορά παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να στέκεται στο πλευρό του Έλληνα καταναλωτή εφαρμόζοντας πρωτοποριακά προγράμματα και εισάγοντας

νέα προϊόντα. Μια υπόσχεση που κρατάμε κι έτσι σήμερα με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε

το δεύτερο προϊόν εξοικονόμησης καυσίμου της γενιάς ΕΚΟΝΟΜΥ το νέο Diesel ΕΚΟΝΟΜΥ από την ΕΚΟ.

Ο κ. Β. Παναγόπουλος, Διευθυντής Marketing & Στρατηγικής Εμπορ

ίας, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του νέου προϊόντος ενώ ο κ. Yann Le Hir, Business Manager τής Total τόνισε τις τεχνικές προδιαγραφές του ειδικού προσθέτου που σχεδιάστηκε από την Total για το νέο Diesel EKONOMY της ΕΚΟ.


.......


Τα ΕΛ.ΠΕ και η θυγατρική τους, ΕΚΟ Α.Β.Ε.Ε.,                                                            προσφέρουν το ΕΚΟ Control System σε Δήμους και ιδρύματα

To EKO Control System, μια καινοτομία της ΕΚΟ, είναι ένας φορητός μετρητής πετρελαίου θέρμανσης που τοποθετείται μεταξύ του ακροσωληνίου του βυτίου και της δεξαμενής παραλαβής. Βασίζει τη λειτουργία του στη χρήση υπερήχων, με τον πλέον ολοκληρωμένο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ακριβής παράδοση πετρελαίου θέρμανσης για τον πελάτη καθώς:

 Μετρά με ακρίβεια την παραδιδόμενη ποσότητα καυσίμου και την εμφανίζει ψηφιακά στην οθόνη με κείμενο στην ελληνική γλώσσα.

 • Ανιχνεύει τον αέρα και το νερό που τυχόν υπάρχουν στην παροχή καυσίμου.
 • Αφαιρεί τον ανάλογο όγκο σε περίπτωση αναρρόφησης καυσίμου.
 • Μετρά τη θερμοκρασία παράδοσης.
 • Προσαρμόζεται εύκολα, με ταχύτητα και ασφάλεια, κατά την παραλαβή καυσίμου χωρίς να χρειάζεται μόνιμη εγκατάσταση.

 

Το ΕΚΟ Control System αναπτύχθηκε ειδικά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ελλιπούς παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης από τους τελικούς πελάτες και είναι ελεγμένο από το Εργαστήριο Καυσίμων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, εδώ και πολλά χρόνια, ενισχύουν σχολεία, φορείς και ΜΚΟ της τοπικής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, έχοντας ως κύριο άξονα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

                                                                         

 Η ΕΚΟ, μέλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, έλαβε την πρωτοβουλία να δωρίσει το ΕΚΟ Control System σε επιλεγμένα ιδρύματα, προκειμένου αυτά να εξασφαλίσουν την ακρίβεια στις παραδόσεις πετρελαίου στις δύσκολες αυτές εποχές. Στους φορείς που έχουν ήδη παραλάβει το σύστημα προστέθηκαν πρόσφατα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ομίλου, ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, όπου παραδόθηκαν 5 μετρητές για τις ανάγκες του Δήμου, η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως (Δυτ. Θεσσαλονίκη), ο Δήμος Δέλτα στη Σίνδο και το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Ε.Α. Λυκόβρυσης).

 Η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας και άλλα ιδρύματα και σχολεία.

 Ο Όμιλος έχει αποδείξει ότι εδώ και χρόνια υλοποιεί ένα πολυδιάστατο κοινωνικό έργο, με δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των γειτονικών με τις εγκαταστάσεις του περιοχών καθώς και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενώ δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα τις κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες του τόπου.

.......

 Ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων

Σε ειδικές τιμητικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στις 20 και 22 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, έγινε η παράδοση των επιταγών στις 9 Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, που είχαν επιλεγεί να ενισχυθούν τα Χριστούγεννα του 2011, παρουσία της Διοίκησης, στελεχών και εκπροσώπων των εργαζομένων του Ομίλου.

 

Τις επιταγές παρέλαβαν εκπρόσωποι των ΜΚΟ «Μαζί για το Παιδί», «Αποστολή», «Γραμμή Ζωής», ΕΕΑ «Μαργαρίτα», «Εστία» και «Αμυμώνη», που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και αντίστοιχα «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» και «Αχτίδα» στη Θεσσαλονίκη.

.......

 

Διακρίσεις για την κοινωνική μας δράση

Σε αναγνώριση των πρωτοβουλιών μας για τη στήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων και σωματείων, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ απέσπασαν τρεις τιμητικές διακρίσεις εντός του 2012. Συγκριμένα, στις 19 Φεβρουαρίου ο Όμιλος βραβεύθηκε από τον Α.Σ. ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης «Φίλιππος» και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Δυτικής Αττικής για την υποστήριξη που παρείχαν στα Σωματεία κατά τη διάρκεια του 2011. Επίσης, απενεμήθη τιμητική πλακέτα από τη ΜΚΟ «Εστία», για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της οργάνωσης

........

 

EKO Network Championship 2011.  

Ολοκληρώθηκε για δεύτερη χρονιά, για το 2011, ο διαγωνισμός EKO Network Championship, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Marketing & Στρατηγικής Εμπορίας.

  Ο διαγωνισμός αυτός έχει ως στόχο την αξιολόγηση της επίδοσης των πρατηρίων ΕΚΟ και των αντίστοιχων στελεχών πωλήσεων σε Ελλάδα, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Σερβία. Οι συμμετέχοντες (διαχειριστές, πρατηριούχοι, στελέχη πωλήσεων) αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένα, ποσοτικοποιημένα κριτήρια που στόχο έχουν τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των πρατηρίων, την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών και την επίτευξη των ετήσιων επιχειρησιακών στόχων.

 Οι νικητές και τα αντίστοιχα στελέχη πωλήσεων για το 2011, βραβεύθηκαν σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στα Κεντρικά Γραφεία του Ομίλου στο Μαρούσι.

 Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχε και ο Vlade Divac, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας και για πολλά χρόνια παίκτης της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ της Σερβίας, της Παρτιζάν Βελιγραδίου καθώς και των Los Angeles Lakers και Sacramento Kings (ομάδες του NBA) ο οποίος και προλόγισε την τελετή απονομής περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά ενός πρωταθλητή. Ο κ. Divac απένειμε τα βραβεία στους νικητές από την ΕΚΟ Σερβίας.

 Τα βραβεία στους υπόλοιπους νικητές παρέδωσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ι. Κωστόπουλος, o CFO της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Α. Σιάμισιης, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΚΟ & ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ κ. Ψυχογυιός και ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Εμπορίας κ. Π. Καραλής.

 Παρόντες στην εκδήλωση ήταν στελέχη των εταιρειών ΕΛΠΕ, ΕΚΟ, και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ καθώς και των αντίστοιχων θυγατρικών εταιρειών του εξωτερικού.

 Μετά το πέρας της τελετής βράβευσης, οι βραβευθέντες και τα στελέχη των θυγατρικών εταιρειών του εξωτερικού, περιηγήθηκαν στο εργοτάξιο των ΒΕΕ - Έργο Αναβάθμισης Ελευσίνας - όπου και ενημερώθηκαν για τη σημασία και την πρόοδο του εν λόγω έργου.

 Ο διαγωνισμός για το 2012 είναι ήδη σε εξέλιξη!

.......

 

Συμφωνία ΕΚΟ ΑΒΕΕ και BP Ελληνική Α.Ε. Πετρελαιοειδών 

 

Η ΕΚΟ ΑΒΕΕ και η BP Ελληνική Α.Ε. Πετρελαιοειδών συμφώνησαν στη διάθεση της σειράς λιπαντικών οχημάτων και δικύκλων «Castrol» μέσω του δικτύου πρατηρίων της πρώτης.

 

 Τα πρατήρια καυσίμων με το σήμα «ΕΚΟ» σε όλη την Ελλάδα, θα διαθέτουν τα λιπαντικά «Castrol» για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα, τόσο επιβατηγά όσο και επαγγελματικά καθώς και δίκυκλα (2χρονα ή 4χρονα), προς το καταναλωτικό κοινό που εξυπηρετείται μέσω αυτών.

 

 Πρόκειται για μία στρατηγική συνεργασία που αναπτύσσει τις συνέργειες και αξιοποιεί στο έπακρο τη δυναμική, την τεχνογνωσία και τη θέση στην αγορά των δύο αναγνωρισμένων εταιρειών οι οποίες έχουν τον καταναλωτή στο επίκεντρο της επιχειρηματικής τους φιλοσοφίας, στοχεύοντας στην παροχή κορυφαίων προϊόντων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών, μέσω της αύξησης των διαθέσιμων επιλογών και της αρτιότερης εξυπηρέτησης.

 

.......

 

Συμφωνία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΕ και  BP Ελληνική Α.Ε. Πετρελαιοειδών

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΕ και η BP Ελληνική Α.Ε. Πετρελαιοειδών συμφώνησαν στη διάθεση της σειράς λιπαντικών οχημάτων και δικύκλων «Castrol» μέσω του δικτύου πρατηρίων της πρώτης που φέρουν το διακριτικό σήμα «ΒΡ».

 

 Τα πρατήρια καυσίμων της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΕ με το σήμα «BP» σε όλη την Ελλάδα, θα διαθέτουν τα λιπαντικά «Castrol» - «ΒP» για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα, τόσο επιβατηγά όσο και επαγγελματικά καθώς και δίκυκλα (2χρονα ή 4χρονα), προς το καταναλωτικό κοινό που εξυπηρετείται μέσω αυτών.

 

 Πρόκειται για μία στρατηγική συνεργασία που αναπτύσσει τις συνέργειες και αξιοποιεί στο έπακρο τη δυναμική, την τεχνογνωσία και τη θέση στην αγορά των δύο αναγνωρισμένων εταιρειών οι οποίες έχουν τον καταναλωτή στο επίκεντρο της επιχειρηματικής τους φιλοσοφίας, στοχεύοντας στην παροχή κορυφαίων προϊόντων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών, μέσω της αύξησης των διαθέσιμων επιλογών και της αρτιότερης εξυπηρέτησης.

.......

 

Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους / Δ’ τριμήνου 2011

Θετικά αποτελέσματα παρά το δυσμενές περιβάλλον.

 

Κύρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα Έτους και Δ’ τριμήνου 2011:

 

 

 

 • Δημοσιευμένα κέρδη EBITDA:                       Έτος                €375εκ.             (2010:   €507εκ.)

 

(εξαιρουμένου κόστους αναδιάρθρωσης)                Δ’ τρίμηνο        € 36εκ.              (2010:   €122εκ.)

 

 

 

 • Συγκρίσιμα κέρδη EBITDA:                           Έτος                €363 εκ.            (2010:   €474 εκ.)

 

Δ’ τρίμηνο        € 76 εκ.             (2010:   € 86 εκ.)

 

 

 

 • Δημοσιευμένα καθαρά κέρδη:                       Έτος                €114εκ.             (2010:   €180εκ.)

 

Δ’ τρίμηνο        € -48εκ.             (2010:   € 50εκ.)

 

 

 

 • Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη:                           Έτος                €137εκ.             (2010:   €205εκ.)

 

Δ’ τρίμηνο        € 17εκ.              (2010:   € 35εκ.)

 

 

 

 • Καθαρά κέρδη ανά μετοχή:                           Έτος                € 0,37               (2010: € 0,59)

 

Δ’ τρίμηνο        €-0,16               (2010: € 0,16)

 

 

 

 • Συγκρίσιμα Καθαρά κέρδη ανά μετοχή:        Έτος                € 0,45               (2010: € 0,67)

 

Δ’ τρίμηνο        € 0,05               (2010: € 0,11)

 

 

 

 • Μέρισμα ανά μετοχή:                                    Έτος                € 0,45               (2010: € 0,45)

 

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ 2011

 

 

 

Ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον

 

Τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν χαμηλά κατά τη διάρκεια του έτους, με το σύνθετο περιθώριο αναφοράς τύπου FCC (benchmark FCC margin) να διαμορφώνεται στα $2.86/bbl (2010: $4.37/bbl), σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό στο Δ’ τρίμηνο λόγω μειωμένης ζήτησης και χαμηλών περιθωρίων βενζίνης και νάφθας. Τα απλά περιθώρια διύλισης ήταν ακόμα χαμηλότερα, χωρίς όμως σημαντική επίπτωση στην επίδοση του Ομίλου καθώς τα διυλιστήρια Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης παρέμειναν κλειστά κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, λόγω των έργων αναβάθμισης.

 

Η πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες και οι επιπτώσεις της στην διαθεσιμότητα αργού πετρελαίου συνέβαλε στη διατήρηση υψηλών τιμών, με το αργό τύπου Brent στα $111/bbl κατά μέσο όρο το 2011, οδηγώντας σε αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.

 

Η κρίση στην ελληνική οικονομία και η επίπτωση της αύξησης στη φορολογία καυσίμων που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια του 2010, οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα την πτώση κατά περίπου 11% στα καύσιμα κίνησης και τις βιομηχανικές πωλήσεις καθώς και την πίεση στα εμπορικά περιθώρια των εταιριών εμπορίας καθώς αυτές εστίασαν στη διατήρηση των όγκων πωλήσεων.

 

 Θετικά Αποτελέσματα παρά τις δύσκολες συνθήκες

 

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δημοσίευσαν θετικά αποτελέσματα παρά τις δυσμενείς συνθήκες στον κλάδο διύλισης, την κρίση στην ελληνική αγορά και τη διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων για συντήρηση και αναβαθμίσεις. Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του Ομίλου ανήλθαν στα €363 εκ. (-23% έναντι του 2010) και τα συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €137 εκ. (-33% έναντι του 2010). Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν κυρίως από τη θετική επίδοση του κλάδου Διύλισης και Εμπορίας, λόγω αριστοποίησης στην παραγωγή και εμπορία και κυρίως λόγω ελέγχου και περιορισμού των λειτουργικών δαπανών, των Διεθνών Δραστηριοτήτων που σημείωσαν αύξηση μεριδίων αγοράς και των καλύτερων αποτελεσμάτων των ΔΕΠΑ και ELPEDISON, λόγω αυξημένης συμμετοχής μονάδων φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

 

Ο Όμιλος παραμένει προσηλωμένος στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με τo ενοποιημένο λειτουργικό κόστος του 2011 μειωμένο κατά 8% σε σχέση με το 2010 και την επίτευξη επιπλέον μείωσης 4% το 2012 (σε συγκρίσιμη βάση), μετά την αναδιάρθρωση κεντρικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, που υλοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 και επηρέασε τα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου κατά €40 εκ. Η συνεχής προσαρμογή της οργάνωσης στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς, σε συνδυασμό με τις άλλες πρωτοβουλίες μετασχηματισμού στην Εμπορία, όπως η αριστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας με την κατάργηση 4 περιφερειακών εγκαταστάσεων στο Δ’ τρίμηνο, η βελτίωση λειτουργιών στη διύλιση καθώς και η μείωση κόστους στις προμήθειες, οδήγησαν σε σημαντικό περιορισμό κόστους, με το σωρευτικό ετήσιο όφελος να φτάνει €165 εκ. για το 2011 και βελτίωση επιδόσεων στους τομείς ασφάλειας και περιβάλλοντος.

 

Κατά το 2011, ο Όμιλος συνέχισε τη στρατηγική βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του αποσυρόμενος από τη Γεωργία, η οποία δεν προσέφερε ουσιαστική δυνατότητα ανάπτυξης για τον Όμιλο καθώς δεν συγκαταλεγόταν στις κύριες αγορές του, ενώ η μείωση της συμμετοχής στην παραχώρηση του West Obayed έλαβε οριστική έγκριση από τις Αιγυπτιακές αρχές.

 

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ο έγκαιρος προγραμματισμός και η αποτελεσματική διαχείριση ταμειακών ροών και κεφαλαίου κίνησης διασφάλισαν την επιτυχή αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης και την ομαλή εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, με την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης και τη σημαντική πρόοδο στο έργο αναβάθμισης Ελευσίνας, που βρίσκεται στο τέλος της κατασκευαστικής φάσης με συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης 97%.

 

Με βάση τα αποτελέσματα του 2011 και τις προβλεπόμενες επιδόσεις του Ομίλου το 2012, το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε τη διατήρηση του ετήσιου μερίσματος στα €0,45 ανά μετοχή.

 

Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων των επιχειρηματικών κλάδων:

 

ΕΓΧΩΡΙΑ ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΑ

 

­        Η μειωμένη εγχώρια ζήτηση οδήγησε σε χαμηλότερους όγκους πωλήσεων στο εσωτερικό, ενώ τα έργα αναβάθμισης και συντήρησης των διυλιστηρίων επηρέασαν την παραγωγή και τις εξαγωγές.

 

­        Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €249 εκ. (-24%). Τα χαμηλά περιθώρια διύλισης στο Β’ εξάμηνο αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη βελτιωμένη επίδοση του κλάδου Εφοδιασμού & Εμπορίας.

 

­        Τα προγράμματα ελέγχου δαπανών και οι χαμηλότερες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις λόγω καλύτερης διαχείρισης πιστώσεων, συνεισέφεραν στην κερδοφορία.

 

 ΕΓΧΩΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ

 

­        Χαμηλότεροι όγκοι και περιθώρια λόγω των συνθηκών της αγοράς, που οδήγησαν σε συγκρίσιμα κέρδη EBITDA €21 εκ. (-68%).

 

­        Οι πωλήσεις εσωτερικής αγοράς επηρεάστηκαν από την ύφεση στην Ελλάδα. Τα καύσιμα αεροπορίας στήριξαν εν μέρει την κερδοφορία.

 

­        Η επιτυχημένη είσοδος στην αγορά των νέων προϊόντων «Ekonomy 95» και «BP Ultimate 95» και οι αυξημένες προωθητικές ενέργειες ενίσχυσαν την προσφερόμενη αξία προς τους πελάτες και βελτίωσαν τα μερίδια αγοράς.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑ

 

­        Παρά το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον που επηρέασε τη ζήτηση στις περισσότερες αγορές, διατηρήθηκε η κερδοφορία με το συγκρίσιμο EBITDA να διαμορφώνεται στα €45 εκ. (2010: €48 εκ.). Τα ενισχυμένα περιθώρια και ο έλεγχος των δαπανών βελτίωσαν την απόδοση.

 

­        Ικανοποιητική επίδοση στην Κύπρο, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της τοπικής αγοράς. Η JPK, παρά την αύξηση του μεριδίου λιανικής αγοράς, παρουσίασε μειωμένη κερδοφορία λόγω χαμηλότερης ζήτησης στην αγορά χονδρικής.

 

­        Αύξηση κερδοφορίας στη Σερβία λόγω ισχυρών περιθωρίων και όγκων πωλήσεων. Στη Βουλγαρία βελτιώθηκαν τα μερίδια αγοράς, ωστόσο η κερδοφορία υποχώρησε λόγω των χαμηλών περιθωρίων που επικράτησαν μέχρι σχεδόν το τέλος του έτους.

 

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ

 

­        Οι πωλήσεις πολυπροπυλενίου επηρεάστηκαν από τα έργα συντήρησης και αναβάθμισης. Τα περιθώρια και οι διεθνείς τιμές υποχώρησαν στο Β’ εξάμηνο λόγω μείωσης της διεθνούς ζήτησης, οδηγώντας σε συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για το 2011 €44 εκ. (2010: €50 εκ).

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 

­        Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ στα αποτελέσματα του Ομίλου ανήλθε στα €67 εκ. (2010: €32 εκ.) εμφανίζοντας υψηλότερες πωλήσεις λόγω αυξημένης συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα και βελτίωση της επίδοσης των τοπικών θυγατρικών διανομής και παροχής αερίου (ΕΠΑ).

 

­        Οι καιρικές συνθήκες και η αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ενίσχυσαν την κερδοφορία της ELPEDISON παρά τη μείωση του ΑΕΠ. Τα κέρδη EBITDA 2011 ανήλθαν στα €61 εκ. (2010: €18 εκ.) με συμμετοχή €2 εκ. στα αποτελέσματα του Ομίλου.

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

 

«Το 2011 ήταν ένα έτος σοβαρών προκλήσεων λόγω των χαμηλών περιθωρίων διύλισης και της συνεχιζόμενης ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον η επίδοσή μας παρέμεινε θετική. Η προσήλωσή μας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω αναδιοργάνωσης, μείωσης δαπανών, βελτιστοποίησης δραστηριοτήτων, διαχείρισης κινδύνων και επενδύσεων αναβάθμισης των διυλιστηρίων αποδίδει καρπούς με σημαντικά πλεονεκτήματα για τις δραστηριότητές μας, που θα γίνουν ακόμη πιο ορατά στο Β’ εξάμηνο του 2012. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των διυλιστηρίων ολοκληρώνεται σύμφωνα με το σχεδιασμό και το 2012 θα αποτελέσει θετικό σημείο καμπής για τις δυνατότητες αύξησης κερδοφορίας του Ομίλου και δημιουργίας αξίας για τους μετόχους. Η επιτυχής ολοκλήρωση και η λειτουργία του έργου αναβάθμισης Ελευσίνας παραμένει η βασική μας προτεραιότητα στους επόμενους μήνες».

 

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

 

ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2011

 

(σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης)

 

€ εκατ.

Δ’ τρίμηνο 2010

Δ’ τρίμηνο 2011

% Δ

 

2010

2011

% Δ

Κύρια Αποτελέσματα Χρήσης

 

 

 

 

 

 

 

Πωλήσεις

2.297

2.500

9%

 

8.477

9.308

10%

EBITDA

122

-4

-

 

501

335

-33%

Συγκρίσιμο EBITDA1

86

76

-11%

 

474

363

-23%

Καθαρά Κέρδη

50

-48

-

 

180

114

-37%

Συγκρίσιμα Κέρδη1

35

17

-53%

 

205

137

-33%

Καθαρά Κέρδη ανά μετοχή (€)

0,16

-0,16

-

 

0,59

0,37

-37%

Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανά μετοχή (€) 1

0,11

0,05

-53%

 

0,67

0,45

-33%

Μέρισμα ανά μετοχή (€)

 

 

 

 

0,45

0,45

-

Κύρια Στοιχεία Ισολογισμού

 

 

 

 

 

 

 

Απασχολούμενα Κεφάλαια

 

 

 

 

4.191

4.217

1%

Καθαρός Δανεισμός

 

 

 

 

1.659

1.687

2%

Δανειακή Μόχλευση

 

 

 

 

40%

40%

 

 

Σημείωση 1: Αναπροσαρμοσμένα για τις επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικών κερδών/εξόδων

 

 

 

Σημείωση προς τους συντάκτες:

 

 

 

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, που ιδρύθηκαν το 1998, είναι ένας από τους σημαντικότερους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα ενέργειας και παρουσία σε 9 χώρες. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX: ELPE) και η κεφαλαιοποίησή τους ανέρχεται σε €1,8 δισ.περίπου.

Κύρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα Έτους και Δ’ τριμήνου 2011:

 

 

 

 • Δημοσιευμένα κέρδη EBITDA:                       Έτος                €375εκ.             (2010:   €507εκ.)

 

(εξαιρουμένου κόστους αναδιάρθρωσης)                Δ’ τρίμηνο        € 36εκ.              (2010:   €122εκ.)

 

 

 

 • Συγκρίσιμα κέρδη EBITDA:                           Έτος                €363 εκ.            (2010:   €474 εκ.)

 

Δ’ τρίμηνο        € 76 εκ.             (2010:   € 86 εκ.)

 

 

 

 • Δημοσιευμένα καθαρά κέρδη:                       Έτος                €114εκ.             (2010:   €180εκ.)

 

Δ’ τρίμηνο        € -48εκ.             (2010:   € 50εκ.)

 

 

 

 • Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη:                           Έτος                €137εκ.             (2010:   €205εκ.)

 

Δ’ τρίμηνο        € 17εκ.              (2010:   € 35εκ.)

 

 

 

 • Καθαρά κέρδη ανά μετοχή:                           Έτος                € 0,37               (2010: € 0,59)

 

Δ’ τρίμηνο        €-0,16               (2010: € 0,16)

 

 

 

 • Συγκρίσιμα Καθαρά κέρδη ανά μετοχή:        Έτος                € 0,45               (2010: € 0,67)

 

Δ’ τρίμηνο        € 0,05               (2010: € 0,11)

 

 

 

 • Μέρισμα ανά μετοχή:                                    Έτος                € 0,45               (2010: € 0,45)

 

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ 2011

 

 

 

Ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον

 

Τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν χαμηλά κατά τη διάρκεια του έτους, με το σύνθετο περιθώριο αναφοράς τύπου FCC (benchmark FCC margin) να διαμορφώνεται στα $2.86/bbl (2010: $4.37/bbl), σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό στο Δ’ τρίμηνο λόγω μειωμένης ζήτησης και χαμηλών περιθωρίων βενζίνης και νάφθας. Τα απλά περιθώρια διύλισης ήταν ακόμα χαμηλότερα, χωρίς όμως σημαντική επίπτωση στην επίδοση του Ομίλου καθώς τα διυλιστήρια Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης παρέμειναν κλειστά κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, λόγω των έργων αναβάθμισης.

 

Η πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες και οι επιπτώσεις της στην διαθεσιμότητα αργού πετρελαίου συνέβαλε στη διατήρηση υψηλών τιμών, με το αργό τύπου Brent στα $111/bbl κατά μέσο όρο το 2011, οδηγώντας σε αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.

 

Η κρίση στην ελληνική οικονομία και η επίπτωση της αύξησης στη φορολογία καυσίμων που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια του 2010, οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα την πτώση κατά περίπου 11% στα καύσιμα κίνησης και τις βιομηχανικές πωλήσεις καθώς και την πίεση στα εμπορικά περιθώρια των εταιριών εμπορίας καθώς αυτές εστίασαν στη διατήρηση των όγκων πωλήσεων.

 

 

 

 

 

Θετικά Αποτελέσματα παρά τις δύσκολες συνθήκες

 

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δημοσίευσαν θετικά αποτελέσματα παρά τις δυσμενείς συνθήκες στον κλάδο διύλισης, την κρίση στην ελληνική αγορά και τη διακοπή λειτουργίας των διυλιστηρίων για συντήρηση και αναβαθμίσεις. Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του Ομίλου ανήλθαν στα €363 εκ. (-23% έναντι του 2010) και τα συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €137 εκ. (-33% έναντι του 2010). Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν κυρίως από τη θετική επίδοση του κλάδου Διύλισης και Εμπορίας, λόγω αριστοποίησης στην παραγωγή και εμπορία και κυρίως λόγω ελέγχου και περιορισμού των λειτουργικών δαπανών, των Διεθνών Δραστηριοτήτων που σημείωσαν αύξηση μεριδίων αγοράς και των καλύτερων αποτελεσμάτων των ΔΕΠΑ και ELPEDISON, λόγω αυξημένης συμμετοχής μονάδων φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

 

Ο Όμιλος παραμένει προσηλωμένος στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με τo ενοποιημένο λειτουργικό κόστος του 2011 μειωμένο κατά 8% σε σχέση με το 2010 και την επίτευξη επιπλέον μείωσης 4% το 2012 (σε συγκρίσιμη βάση), μετά την αναδιάρθρωση κεντρικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, που υλοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 και επηρέασε τα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου κατά €40 εκ. Η συνεχής προσαρμογή της οργάνωσης στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς, σε συνδυασμό με τις άλλες πρωτοβουλίες μετασχηματισμού στην Εμπορία, όπως η αριστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας με την κατάργηση 4 περιφερειακών εγκαταστάσεων στο Δ’ τρίμηνο, η βελτίωση λειτουργιών στη διύλιση καθώς και η μείωση κόστους στις προμήθειες, οδήγησαν σε σημαντικό περιορισμό κόστους, με το σωρευτικό ετήσιο όφελος να φτάνει €165 εκ. για το 2011 και βελτίωση επιδόσεων στους τομείς ασφάλειας και περιβάλλοντος.

 

Κατά το 2011, ο Όμιλος συνέχισε τη στρατηγική βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του αποσυρόμενος από τη Γεωργία, η οποία δεν προσέφερε ουσιαστική δυνατότητα ανάπτυξης για τον Όμιλο καθώς δεν συγκαταλεγόταν στις κύριες αγορές του, ενώ η μείωση της συμμετοχής στην παραχώρηση του West Obayed έλαβε οριστική έγκριση από τις Αιγυπτιακές αρχές.

 

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ο έγκαιρος προγραμματισμός και η αποτελεσματική διαχείριση ταμειακών ροών και κεφαλαίου κίνησης διασφάλισαν την επιτυχή αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης και την ομαλή εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, με την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης και τη σημαντική πρόοδο στο έργο αναβάθμισης Ελευσίνας, που βρίσκεται στο τέλος της κατασκευαστικής φάσης με συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης 97%.

 

Με βάση τα αποτελέσματα του 2011 και τις προβλεπόμενες επιδόσεις του Ομίλου το 2012, το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε τη διατήρηση του ετήσιου μερίσματος στα €0,45 ανά μετοχή.

 

Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων των επιχειρηματικών κλάδων:

 

ΕΓΧΩΡΙΑ ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΑ

 

­        Η μειωμένη εγχώρια ζήτηση οδήγησε σε χαμηλότερους όγκους πωλήσεων στο εσωτερικό, ενώ τα έργα αναβάθμισης και συντήρησης των διυλιστηρίων επηρέασαν την παραγωγή και τις εξαγωγές.

 

­        Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €249 εκ. (-24%). Τα χαμηλά περιθώρια διύλισης στο Β’ εξάμηνο αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη βελτιωμένη επίδοση του κλάδου Εφοδιασμού & Εμπορίας.

 

­        Τα προγράμματα ελέγχου δαπανών και οι χαμηλότερες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις λόγω καλύτερης διαχείρισης πιστώσεων, συνεισέφεραν στην κερδοφορία.

 

 

 

ΕΓΧΩΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ

 

­        Χαμηλότεροι όγκοι και περιθώρια λόγω των συνθηκών της αγοράς, που οδήγησαν σε συγκρίσιμα κέρδη EBITDA €21 εκ. (-68%).

 

­        Οι πωλήσεις εσωτερικής αγοράς επηρεάστηκαν από την ύφεση στην Ελλάδα. Τα καύσιμα αεροπορίας στήριξαν εν μέρει την κερδοφορία.

 

­        Η επιτυχημένη είσοδος στην αγορά των νέων προϊόντων «Ekonomy 95» και «BP Ultimate 95» και οι αυξημένες προωθητικές ενέργειες ενίσχυσαν την προσφερόμενη αξία προς τους πελάτες και βελτίωσαν τα μερίδια αγοράς.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑ

 

­        Παρά το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον που επηρέασε τη ζήτηση στις περισσότερες αγορές, διατηρήθηκε η κερδοφορία με το συγκρίσιμο EBITDA να διαμορφώνεται στα €45 εκ. (2010: €48 εκ.). Τα ενισχυμένα περιθώρια και ο έλεγχος των δαπανών βελτίωσαν την απόδοση.

 

­        Ικανοποιητική επίδοση στην Κύπρο, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της τοπικής αγοράς. Η JPK, παρά την αύξηση του μεριδίου λιανικής αγοράς, παρουσίασε μειωμένη κερδοφορία λόγω χαμηλότερης ζήτησης στην αγορά χονδρικής.

 

­        Αύξηση κερδοφορίας στη Σερβία λόγω ισχυρών περιθωρίων και όγκων πωλήσεων. Στη Βουλγαρία βελτιώθηκαν τα μερίδια αγοράς, ωστόσο η κερδοφορία υποχώρησε λόγω των χαμηλών περιθωρίων που επικράτησαν μέχρι σχεδόν το τέλος του έτους.

 

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ

 

­        Οι πωλήσεις πολυπροπυλενίου επηρεάστηκαν από τα έργα συντήρησης και αναβάθμισης. Τα περιθώρια και οι διεθνείς τιμές υποχώρησαν στο Β’ εξάμηνο λόγω μείωσης της διεθνούς ζήτησης, οδηγώντας σε συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για το 2011 €44 εκ. (2010: €50 εκ).

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 

­        Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ στα αποτελέσματα του Ομίλου ανήλθε στα €67 εκ. (2010: €32 εκ.) εμφανίζοντας υψηλότερες πωλήσεις λόγω αυξημένης συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα και βελτίωση της επίδοσης των τοπικών θυγατρικών διανομής και παροχής αερίου (ΕΠΑ).

 

­        Οι καιρικές συνθήκες και η αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο ενίσχυσαν την κερδοφορία της ELPEDISON παρά τη μείωση του ΑΕΠ. Τα κέρδη EBITDA 2011 ανήλθαν στα €61 εκ. (2010: €18 εκ.) με συμμετοχή €2 εκ. στα αποτελέσματα του Ομίλου.

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:

 

«Το 2011 ήταν ένα έτος σοβαρών προκλήσεων λόγω των χαμηλών περιθωρίων διύλισης και της συνεχιζόμενης ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον η επίδοσή μας παρέμεινε θετική. Η προσήλωσή μας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω αναδιοργάνωσης, μείωσης δαπανών, βελτιστοποίησης δραστηριοτήτων, διαχείρισης κινδύνων και επενδύσεων αναβάθμισης των διυλιστηρίων αποδίδει καρπούς με σημαντικά πλεονεκτήματα για τις δραστηριότητές μας, που θα γίνουν ακόμη πιο ορατά στο Β’ εξάμηνο του 2012. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των διυλιστηρίων ολοκληρώνεται σύμφωνα με το σχεδιασμό και το 2012 θα αποτελέσει θετικό σημείο καμπής για τις δυνατότητες αύξησης κερδοφορίας του Ομίλου και δημιουργίας αξίας για τους μετόχους. Η επιτυχής ολοκλήρωση και η λειτουργία του έργου αναβάθμισης Ελευσίνας παραμένει η βασική μας προτεραιότητα στους επόμενους μήνες».

 

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

 

ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2011

 

(σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης)

 

€ εκατ.

Δ’ τρίμηνο 2010

Δ’ τρίμηνο 2011

% Δ

 

2010

2011

% Δ

Κύρια Αποτελέσματα Χρήσης

 

 

 

 

 

 

 

Πωλήσεις

2.297

2.500

9%

 

8.477

9.308

10%

EBITDA

122

-4

-

 

501

335

-33%

Συγκρίσιμο EBITDA1

86

76

-11%

 

474

363

-23%

Καθαρά Κέρδη

50

-48

-

 

180

114

-37%

Συγκρίσιμα Κέρδη1

35

17

-53%

 

205

137

-33%

Καθαρά Κέρδη ανά μετοχή (€)

0,16

-0,16

-

 

0,59

0,37

-37%

Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανά μετοχή (€) 1

0,11

0,05

-53%

 

0,67

0,45

-33%

Μέρισμα ανά μετοχή (€)

 

 

 

 

0,45

0,45

-

Κύρια Στοιχεία Ισολογισμού

 

 

 

 

 

 

 

Απασχολούμενα Κεφάλαια

 

 

 

 

4.191

4.217

1%

Καθαρός Δανεισμός

 

 

 

 

1.659

1.687

2%

Δανειακή Μόχλευση

 

 

 

 

40%

40%

 

 

Σημείωση 1: Αναπροσαρμοσμένα για τις επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικών κερδών/εξόδων

 

 

 

Σημείωση προς τους συντάκτες:

 

 

 

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, που ιδρύθηκαν το 1998, είναι ένας από τους σημαντικότερους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα ενέργειας και παρουσία σε 9 χώρες. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ATHEX: ELPE) και η κεφαλαιοποίησή τους ανέρχεται σε €1,8 δισ. περίπου.

 

 

Διαβάστηκε 1371 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 19:35

Άλλες Ειδήσεις