Τρίτη, Ιανουάριος 19, 2021
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019 08:02

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ 2019

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Σας προσκαλούμε σε Συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί τη
Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 και ώρα 12:00 από την Ελευσίνα2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
με θέμα: το περιεχόμενο και τις δραστηριότητες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ 2019.
Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Μουσείου Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών (Λαμψάκου 13, Ελευσίνα).
Για περισσότερες πληροφορίες: Φώτης Γιαννόπουλος Δντης Επικοινωνίας & Marketing Eleusis 2021 European Capital of Culture Τ 210 5560126 (ext 116) M 6942 476134

Το Φεστιβάλ Συνοικισμός 2019, διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου το Φεστιβάλ μετατρέπει την ιδιαίτερη γειτονιά του Συνοικισμού σε μια εφήμερη καλλιτεχνική σκηνή και παρουσιάζει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που δημιουργεί δυνατές βιωματικές εμπειρίες, εστιάζει στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες και θεματικά αφιερώνεται στην έννοια της Ιστορίας.
Οι προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων του Συνοικισμού λειτουργούν σαν καθρέφτης της ιστορίας και συνθέτουν ένα δεκαήμερο φεστιβάλ με έντονο βιωματικό χαρακτήρα μέσα από καλλιτεχνικά έργα της διεθνούς και ελληνικής κοινότητας.
Η αυλαία ανοίγει με την περιπατητική παράσταση Διαδρομές στις Ρίζες #3, της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου, όπου οι κάτοικοι του Συνοικισμού αυτοσυστήνονται και ξεναγούν τους θεατές-περιπατητές στα στενά σοκάκια της γειτονιάς και στις προσωπικές τους διαδρομές.
Σε διεθνές επίπεδο παρουσιάζουν έργα τους καλλιτέχνες η πρωτοπόρος της Live Art Τάνια Ελ Χούρι (Tania El Khoury) με τα έργα Οι Κήποι Μιλούν και Πείτε Μου Τι Μπορώ Να Κάνω, της Ντέμπορα Πίρσον (Deborah Pearson) με το θέατρο ντοκουμέντο Ιστορία Ιστορία Ιστορία και της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Dictaphone Group με τη βιωματική εγκατάσταση Ουδέν Προς Δήλωση. Οι καλλιτέχνες συνομιλούν μεταξύ τους και ρίχνουν το βάρος στους τρόπους με τους οποίους οι καλλιτέχνες μυούν το κοινό σε έργα-εξέχουσες εμπειρίες που τους προσκαλούν να τοποθετηθούν προσωπικά και συλλογικά.
Την ίδια στιγμή το Φεστιβάλ εστιάζει σε νέες παραγωγές από την Ελλάδα όπως η ομάδα Hatari με το έργο Αϊτή, μια περφόρμανς για την Ιστορία, πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα όπως η site specific παράσταση Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία, της Γιολάντας Μαρκοπούλου και η Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου του Αλέξανδρου Μιστριώτη, ενώ επενδύει σε έργα που αντανακλούν τις μοναδικές ανθρωπογεωγραφίες της πόλης, όπως η βιντεοεγκατάσταση Οι Ελευσίνιοι Αφηγούνται του Φίλιππου Κουτσαφτή και το MotorWay 6 της Εύης Καλογεροπούλου.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιώνεται από ένα παράλληλο πρόγραμμα που αναπτύσσεται σε δύο άξονες: Ο πρώτος εστιάζει στην κατάρτιση και τη δικτύωση των επαγγελματιών του πολιτισμού ενώ ο δεύτερος στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και την πρόσβαση της πόλης/του κοινού στην τέχνη. Διεθνείς πολιτιστικοί οργανισμοί όπως το IETM, Festival Academy (EFA), ONDA έρχονται στην Ελευσίνα, και μέσα στο γόνιμο πλαίσιο που προσφέρει το Φεστιβάλ αναπτύσσουν δράσεις που ενισχύσουν όλες τις θέσεις του πεδίου της καλλιτεχνικής παραγωγής.
Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται η σύνδεση της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής με ξένους επιμελητές (Προορισμός Ελευσίνα-Αθήνα), οι συνεργασίες με διεθνή και ευρωπαϊκά δίκτυα του χώρου (IETM Campus) και προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων (Εργαστήριο Κριτικής, Αναγνώσεις Φεστιβάλ) .

Κεντρικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Διαδρομές στις Ρίζες #3 της Ασπασίας-Μαρίας Αλεξίου
Οι Κήποι Μιλούν, της Τάνια Ελ Χούρι
Πείτε Μου Τι Μπορώ Να Κάνω, της Τάνια Ελ Χούρι
Η Ιστορία Ενός Αιχμαλώτου, του Αλέξανδρου Μιστριώτη
Ιστορία, Ιστορία,Ιστορία, της Ντέμπορα Πίρσον
Ε- ΦΥΓΑ Μικρασία- Ελευσίνα, της Γιολάντα Μαρκοπούλου
Αϊτή, μία περφόρμανς για την Ιστορία, των Hatari Group
Ουδέν Προς Δήλωση, των Dictaphone Group
Οι Ελευσίνιοι Αφηγούνται, του Φίλιππου Κουτσαφτή
ΜotorWay 6, της Εύης Καλογηροπούλου

Παράλληλο πρόγραμμα
Προγράμματα Ανάπτυξης Ικανοτήτων για τους Επαγγελματίες του Καλλιτεχνικού Χώρου
o Εργαστήριο Κριτικής
o Αναγνώσεις Φεστιβάλ
o IETM Campus

Δράσεις Δικτύωσης
o Προορισμός Ελευσίνα – Αθήνα

Προγράμματα για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών
o Καφενείο Η Β(β)ουλή
o Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά
o Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής
o Ο Περίπατος της EUphoria

Διαβάστηκε 239 φορές

Άλλες Ειδήσεις