Τρίτη, Οκτώβριος 20, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

 

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 16:07

ΣΤΡΙΦΙ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αρθρο του Ντίνου Ρούσση

Προχθές είχα πάει, το συνηθίζω αυτό, έναν μεγάλο περίπατο πάνω στο Στρίφι, στον κάμπο(!) της Ελευσίνας. Στρίφι λέμε την περιοχή πάνω, βόρεια, του Αεροδρομίου της Ελευσίνας. Ένα τμήμα αυτής της περιοχής, 2000 στρέμματα, ανήκει στον Δήμο Ελευσίνας, τα υπόλοιπα, ανατολικά του Σαρανταπόταμου, ανήκουν στον Δήμο Ασπροπύργου και φέρουν διάφορα ονόματα, παλιά και νέα (πχ Ράθερι, Πάτημα, διυλιστήρια της ΕΥΔΑΠ κλπ.).

Η Ελευσίνα έχει Γη και Θάλασσα. Και τα δύο βιάζονται καθημερινά από την Ανάπτυξη. Και ενώ τελευταία για την θάλασσα υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, για την γη της Ελευσίνας υπάρχει πλήρης άγνοια. Πολλοί, οι περισσότεροι, δεν γνωρίζουν ότι η Ελευσίνα έχει αδόμητη γη, καλλιεργήσιμη γη, κατάφυτη από ελιές και λίσια (ήμερες βελανιδιές).Το Στρίφι ήταν γεωργική γη και την καλλιεργούσαν μέχρι την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Μετά παραδόθηκε και αυτή στην ανάπτυξη.

Έχω κατά καιρούς γράψει αρκετά για αυτόν τον βιασμό της Φύσης, για αυτήν την καταστροφή του κάμπου της πολύπαθης πόλης μας. Θα ξαναγράψω. Στον μεγάλο περίπατο που έκανα προχθές εκεί πάνω είδα αυτό που προγραμμάτιζαν εδώ και δέκα πέντε (15) χρόνια οι αναπτυξιατζήδες της πόλης μας και που η οικονομική κρίση, τα μνημόνια, είχαν αναστείλει προσωρινά.

Στην εφημερίδα ΘΡΙΑΣΙΟ, Δευτέρα 5 Μαΐου 2008, έγραφα σε ένα άρθρο μου:

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003, της Αγίας Αικατερίνης, μεγάλης θρησκευτικής εορτής της Μάνδρας, περασμένα μεσάνυχτα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας ως 11ο θέμα (ενδέκατο θέμα) η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Ελευσίνας. Βλέπεται εδώ στην Ελευσίνα, της συμμετοχικής δημοκρατίας, τα πολύ σπουδαία ζητήματα, όπως το ΓΠΣ, συζητούνται μετά τα μεσάνυχτα που είναι μαύρη η νύχτα στα βουνά και τα κακά πνεύματα κοιμούνται. Με εισήγηση του Δημάρχου η περιοχή βόρεια του Αεροδρομίου (το Στρίφι) χαρακτηρίζεται ζώνη χονδρεμπορίου που πάει να πει δύο χιλιάδες στρέμματα γης κατάφυτης από ελιές και λίσια (ήμερες βελανιδιές) αποδίδονται στην ανάπτυξη. Δηλαδή δύο χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης θα γεμίσουν αποθήκες, λαμαρίνες, μπετόν, άσφαλτο και νταλίκες. Δύο χιλιάδες στρέμματα ελιές και λίσια θα ξεριζωθούν νόμιμα, μέρα μεσημέρι, και αυτό θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Ο κυκλοφοριακός φόρτος που θα προστεθεί στο Θριάσιο θα είναι μεγαλύτερος και εντονότερος απ’ αυτό που θα επιφέρει το Εμπορευματικό Κέντρο στον Ασπρόπυργο.

Ο χαρακτηρισμός του Στρίφι από γεωργική γη σε ζώνη χονδρεμπορίου έγινε για να εξυπηρετήσει απαιτήσεις μεγάλων οικονομικών παραγόντων και έχει καταγγελθεί αυτό στον αθηναϊκό τύπο (όχι από εμάς) χωρίς να πάρουμε μέχρι τώρα μια πειστική απάντηση γιατί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας προχώρησαν σ’ αυτή την ενέργεια. Ποιος λόγος, ποια κοινωνική απαίτηση έσπρωξαν προς εκεί τα πράγματα. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι η εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος των συμφερόντων της περιοχής και των κατοίκων της.

Προκαλώ μία δημόσια συζήτηση περί της αναγκαιότητας αυτού του χαρακτηρισμού και των επιπτώσεων που θα έχει η μετατροπή του ελαιώνα σε ζώνη χονδρεμπορίου. Η επιβάρυνση που θα φέρει αυτή η εξέλιξη στην περιοχή θα είναι καταστροφική ακόμη και στην περίπτωση που οι νταλίκες που θα κυκλοφορούν εκεί θα είναι αντιιμπεριαλιστικές και οικολογικές σε αντιδιαστολή με τις νταλίκες που κυκλοφορούν στον Ασπρόπυργο που είναι συμβατικής τεχνολογίας.

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Κανένας μέχρι σήμερα δεν θέτει για την ζώνη χονδρεμπορίου στο Στρίφι τα ερωτήματα που μπήκαν στη Βουλή για το εμπορευματικό Κέντρο στον Ασπρόπυργο. Δεν θέτει την άμεση απορία που θα χωρέσουν όλες αυτές οι νταλίκες. Δεν θέτει και την επόμενη απορία πως θα συνυπάρξουν οι νταλίκες με τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Δεν θέτει και την πιο μεγάλη απορία γιατί να ξεριζωθούν δύο χιλιάδες στρέμματα ελιές και λίσια.

Εγώ θέτω δημόσια το ερώτημα προς όλους τους θεωρητικούς της αριστεράς, της κεντροαριστεράς και της οικολογίας «είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική να ξεριζωθούν δύο χιλιάδες στρέμματα ελιές και λίσια και να γίνει η περιοχή ζώνη χονδρεμπορίου, να γεμίσει δηλαδή αποθήκες, κοντέϊνερς, λαμαρίνες, μπετόν, άσφαλτο και νταλίκες. Αυτή η πολιτική υπηρετεί νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ή είναι έκφραση της ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς?».

Αυτά έγραφα το μακρινό 2008, όταν οι αριστεροί και οι οικολόγοι της Ελευσίνας (και της τότε δημοτικής αρχής) διαμαρτύρονταν για την δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου Ασπροπύργου και ο τοπικός βουλευτής της Αριστεράς και της Οικολογίας κ. Θαν. Λεβέντης κατέθετε ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων με το ερώτημα «πώς θα συνυπάρξουν νταλίκες και άνθρωποι στον Ασπρόπυργο?».

Οι ευαίσθητοι σε δημοκρατικές διαδικασίες τότε δημοτικοί άρχοντες έφεραν για συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την πιο σοβαρή υπόθεση κάθε Δήμου, την τροποποίηση του ΓΠΣ, σαν 11ο θέμα. Είναι η μεγαλύτερη ξεφτίλα της δημοκρατικής Ελευσίνας. Η τροποποίηση του ΓΠΣ να συζητιέται στο ΔΣ μαύρα μεσάνυχτα, και οι υπεύθυνοι, σαν κλέφτες στο σκοτάδι, να επιδιώκουν την ψήφισή του. Και ακόμη σήμερα δεν γνωρίζω εάν αισθάνονται ντροπή.

Τελικά το κατόρθωσαν, να ψηφιστεί η τροποποίηση χωρίς αντιστάσεις, αλλά με την πιο αντιδημοκρατική, γελοία και αισχρή διαδικασία. Το νέο ΓΠΣ Ελευσίνας δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 627/ 13 Ιουνίου 2005 και έγινε νόμος του Κράτους.

Μετά αναγκάστηκαν, εκ των πραγμάτων, να τροποποιήσουν μερικώς την τροποποίηση, αλλά η βασική κατεύθυνση, της μετατροπής της γεωργικής γης σε ζώνη χονδρεμπορίου, της καταστροφής ενός φυσικού πνεύμονα πρασίνου σε κρανίου τόπο, παρέμεινε προς δόξα των αριστερών και οικολόγων της τότε δημοτικής αρχής. (Σημείωση: από τότε, από το 2005, η γη εκεί πάνω στο Στρίφι έπαψε να καλλιεργείται, εκτός μεμονωμένων αγρών. Οι ιδιοκτήτες περίμεναν να «αξιοποιήσουν» την γη τους, να την μετατρέψουν σε αποθήκες. Είχαμε πολλά επεισόδια εναπόθεσης στην εγκαταλελειμμένη αγροτική γη τοξικών αποβλήτων, πυρκαγιών και άλλων πολλών, εξόχως οικολογικών και αναπτυξιακών).

Προχθές που πήγα στο Στρίφι είδα την ανάπτυξη να έχει ήδη φτάσει εκεί, χωρίς πανηγύρια, πανηγυρικούς και πανηγυριτζήδες. Μία μεγάλη (εκτός των άλλων) επένδυση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εκατοντάδες στρέμματα γης, διακόσια-διακοσιαπενήντα κάπου εκεί τα υπολόγισα «με το μάτι», έχουν ισοπεδωθεί, χιλιάδες δένδρα έχουν ξεριζωθεί, δεν υπήρχε τίποτα, μήτε φύλλα μήτε κάποιο κλαρί ξεραμένο, μήτε ένα χορταράκι, τίποτα! Οι επενδυτές, για κάποιους δικούς τους λόγους, αποφάσισαν οι αποθήκες που ανέγειραν να είναι βυθισμένες κάτω από το φυσικό επίπεδο της γης. Εκατοντάδες στρέμματα γης σκάφτηκαν και οι μεταλλικές αποθήκες τέρατα που ανεγέρθηκαν βρίσκονται 1-2 μέτρα κάτω από το επίπεδο της γης. Όσο χώρο δεν καταλαμβάνουν οι αποθήκες (που έχουν και υπόγεια) το έχουν ασφαλτοστρώσει και διαγραμμίσει για τις δικές τους ανάγκες. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες με όλες τις προδιαγραφές των logistics. Απόρησα πως δεν τοποθέτησαν στις οροφές των μεταλλικών (με πάνελς πολυουρεθάνης είναι φτιαγμένες) φωτοβολταϊκά, όπως έχουν κάνει άλλες αποθήκες. Αλλά όλα αυτά είναι μελετημένα και προγραμματισμένα από τους επενδυτές. Εμείς παρακολουθούμε την ανάπτυξη και περιμένουμε να μας πούνε πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για την περιοχή μας.

Όμως σημειώστε, εκατοντάδες στρέμματα γεωργικής γης κατάφυτα από ελιές και λίσια, ισοπεδώθηκαν, η γη ανασκάφτηκε και το επίπεδο λειτουργίας των αποθηκών κατέβηκε ένα με ενάμιση μέτρο. Ο χώρος, εκατοντάδες στρέμματα, γέμισε με λαμαρίνες και άσφαλτο. Χιλιάδες νταλίκες θα κινούνται το χρόνο από αυτούς τους τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους. Εκατοντάδες στρέμματα γης δεν θα απορροφούν πλέον τα νερά της βροχής. Όλα αυτά θα διοχετεύονται στον Σαρανταπόταμο. Αν πλημμυρίσουμε δεν θα είναι θεομηνία ούτε ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα είναι αποτέλεσμα του αλόγιστου βιασμού της Γης. Εκατοντάδες στρέμματα γης δεν θα απορροφούν την θερμότητα των ηλιακών ακτινοβολιών, οι οποίες ακτινοβολίες να αντανακλώνται στις λαμαρίνες και την άσφαλτο και θα ανεβάζουν την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Από την επιβαρυμένη περιοχή του Θριασίου Πεδίου θα λείψει το οξυγόνο που δημιουργούσαν τα δένδρα, η χαμηλή βλάστηση και το πράσινο της ευλογημένης Γης της Δήμητρας. Αντί του οξυγόνου η ατμόσφαιρα θα εμπλουτίζεται από εκατοντάδες τόνους καυσαέρια τον χρόνο, από τα καυσαέρια που θα εκπέμπουν οι νταλίκες που θα πηγαινοέρχονται στις αποθήκες logistics, καθώς και όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα που θα εργάζονται στις αποθήκες για την φορτοεκφόρτωση και αποθήκευση των διαφόρων προϊόντων. Μη ξεχνάμε και τον εμπλουτισμό της ατμόσφαιρας με τα μικροσωματίδια που προέρχονται από τις εξατμίσεις των νταλικών, ειδικά τα εξόχως θανατηφόρα ΜΡ2,5.

Αυτά είδα και αυτά (και άλλα πολλά και θλιβερά) σκέφτηκα στον μεγάλο περίπατο εκεί πάνω στο Στρίφι. Είπα μερικά να τα μοιραστώ μαζί σας. Παρ’ ότι είχα, ως συνήθως, μαζί μου φωτογραφική μηχανή δεν έβγαλα φωτογραφίες. Δεν μου έκανε η καρδιά να φωτογραφίσω την ανάπτυξη, ας την φωτογραφίσουν οι πανηγυριτζήδες της ανάπτυξης. Την μόνη φωτογραφία που έβγαλα, και την δημοσιοποιώ, είναι αυτή η ταμπέλα ενημέρωσης των περαστικών.

Και για να μην θεωρηθώ εχθρός της ανάπτυξης, θα ήθελα να δω μαζί με τις αποθήκες πενήντα (50) στρέμματα από αυτά του όλου οικοπέδου να φυτευτούν, να δημιουργηθούν πάρκα εκεί πάνω υψηλής ποιότητας πρασίνου και άλλα ανθρώπινα και αναπτυξιακά, όπως περίπου είναι στην πόλη της Ελευσίνας(!). Αλλά….δεν περιμένων τίποτα ούτε στο Στρίφι ούτε στην πόλη.

Σημείωση: ΥΔΟΜ Ελευσίνας είναι η παλιά Πολεοδομία Ελευσίνας που τώρα λέγεται Υπηρεσία ΔΟΜησης (ΥΔΟΜ).

Διαβάστηκε 3 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 16:18

Άλλες Ειδήσεις