Κυριακή, Σεπτέμβριος 27, 2020
logo
Όπου τρυπώνει, ξετρυπώνει...

 

 

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 17:00

Προχειρότητες... Νέα κυκλοφοριακή μελέτη για το Δήμο Ελευσίνας

Γράφτηκε από 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Άρθρο του Νικου Τσοπελακη

 

Πριν μερικά χρόνια (το 2003 και στη συνέχεια το 2008) στην πόλη της Ελευσίνας εφαρμόστηκε μια κυκλοφοριακή μελέτη που περιελάμβανε μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις και ποδηλατοδρόμους. Την υπέγραφε ο Θάνος Βλαστός, καθηγητής του ΕΜΠ. Το κόλπο Τσιόδρα που εφαρμόστηκε στην πανδημία, είχε εφαρμοστεί κατά κόρον στην Ελευσίνα. Το είπαν οι επιστήμονες και μάλιστα του ΕΜΠ. Ο λαός δεν ξέρει. Όμως αυτοί που συνέταξαν τότε την μελέτη δεν ξανάρθαν στην Ελευσίνα και ως εκ τούτου δεν είδαν ποτέ τα αποτελέσματα της "σωτήριας" για την πόλη μελέτης. Αρκεί να ρίξει οποιοσδήποτε νοήμων πολίτης στους "ποδηλατόδρομους" και το σημερινό τους χάλι.

 

 

Οι ποδηλατόδρομοι "πάρκιν" της Άρη Βελουχιώτη και Ίριδος!

Και ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης μελέτης, έρχεται προς ψήφιση στο Δημοτικό συμβούλιο τώρα, μελέτη με τον καταπληκτικό γλωσσοπλαστικό τίτλο "ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΒΑΔΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (!) ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021". Βαδισιμότητας βεβαίως, βεβαίως!!! Προσβασιμότητας!!!

Φυσικά ενώ πρόκειται για μια Τεχνική έκθεση αρχίζει με το γνωστό τροπάρι πλέον στην πόλη "..ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που συμβάλλει στην προσέγγιση των λαών, την αλληλοκατανόηση των λαών..." (σελ. 1) και άλλα τινά ηθικοπλαστικά που βέβαια επαληθεύτηκαν περίτρανα στην εποχή της πανδημίας που κάθε κράτος της ΕΕ έπαιρνε τις μάσκες και τα τεστ που προορίζονταν για τους άλλους. Ας αφήσουμε λοιπόν το λιβανωτό και ας πάμε στις διαπιστώσεις-προτάσεις της Τεχνικής έκθεσης.

Πλούσιοι σε γη...

1. "...(η πόλη) διαθέτει μια πολύ μεγάλη τράπεζα γης, που αποτελείται από τις μεγάλες βιομηχανικές εκτάσεις και το αεροδρόμιο, οι οποίες σταδιακά θα παραδίδονται στην πόλη..." (σελ. 1).Για ποιές εκτάσεις λοιπόν μιλάμε; Για τις ανενεργές ΚΡΟΝΟΣ, ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ κλπ που ανήκουν στις τράπεζες ή στους ιδιώτες; Μήπως εννοούν αυτό που προβλέπεται για τον ΚΡΟΝΟ που τον πολεοδόμησαν τον κατακερμάτισαν και θα πάρουν δημόσια γη δηλαδή τους δρόμους που θα περνάνε ανάμεσα; Και αυτό τράπεζα γης είναι. Ή μήπως εννοούν αυτό που έγινε στην εισφορά γης Πετρόλα-Ναυπηγείων όπου έγινε το ΚΔΑΥ, άλλη μια οχλούσα δραστηριότητα; Οι τράπεζες και οι ιδιώτες δεν χαρίζουν. Πουλάνε. Και το ΥΠΕΧΩΔΕ που συντάσσει την μελέτη δεν διαθέτει λεφτά για την Ελευσίνα. Μόνο για Καζίνο στυλ Ελληνικού.

2. "...με την μεταφορά του λιμανιού, το θαλάσσιο μέτωπο απελευθερώνεται..." (σελ. 1). Κάθε "σοβαρή" μελέτη που έγινε για την Ελευσίνα τις τελευταίες δεκαετίες αναμασά το ίδιο ψέμα. Το λιμάνι της Ελευσίνας ιδιωτικοποιείται, ανήκει στον ΟΛΕ που είναι συμφερόντων σήμερα του Υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά αύριο της COSCO, και δεν πρόκειται να μεταφερθεί μια και η δαπάνη είναι μεγάλη και εν τέλει οι χώροι υποτιθέμενης μεταφοράς καταλαμβάνονται από ιδιώτες. Λέγανε να πάει στην Πυρκάλ, τώρα εκεί όμως κάνει κουμάντο ο Λάτσης. Και όχι μόνο δεν μεταφέρεται το εμπορικό λιμάνι αλλά τα τελευταία χρόνια ο ΟΛΕ εγκατέστησε νέες τριτοκοσμικές δραστηριότητες. Βάση επισκευής Λιμενικού Σώματος, δίπλα καρνάγιο που όλο επεκτείνεται, παραδίπλα το αίσχος μπροστά από τον ΚΡΟΝΟ, στην πρώην προβλήτα των Αμερικάνων πλοία ανεφοδιασμού μέσα στα σπίτια, στη Βλύχα παράνομο λιμάνι φόρτωσης αδρανών υλικών.

 

 

Μπροστά από τον ΚΡΟΝΟ και η πρώην Αμερικάνικη βάση. Σκουπίδια του ΟΛΕ!

Αλαλούμ...

3. "...οι συνέπειες της διαμπερούς κυκλοφορίας καταγράφονται λόγω... συγκέντρωσης υπηρεσιών διοίκησης...υποβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου (!)... οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα..." (σελ. 2).Πέρα από τη λογική της αιτίασης, τι κάνεις Γιάννη κουκιά σπέρνω, κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα αποτελεί τεράστιο θέμα για τις σύγχρονες πόλεις και έχει αλλού τις αιτίες και όχι στη μονοδρόμηση ή την πεζοδρόμηση. Οι τράπεζες θέλουν να είναι μέσα στην Ηρώων Πολυτεχνείου γιατί αυτό επιτάσσει η κερδοφορία τους και η κουλτούρα ο καταθέτης δίπλα στην τράπεζα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν θα λυθούν στην Ελευσίνα αν γίνουν ποδηλατόδρομοι, αλλά αν δεν επεκταθεί η ΠΕΤΡΟΛΑ και αποδοθεί η ΠΥΡΚΑΛ στους δημότες, αν μεταφερθεί το λιμάνι για να φύγουν τα φορτηγά από την πόλη, αν επιτέλους ο ΤΙΤΑΝ αποδώσει το δημόσιο δρόμο που παράνομα καταπάτησε, αν, αν αν... Ούτε ο υποβαθμισμένος χρόνια αρχαιολογικός χώρος θα αναβαθμιστεί πάραυτα επειδή θα διαπλατυνθεί από τη μια πλευρά το πεζοδρόμιο της οδού Παγκάλου (!).

4. "... ο χώρος της σιδηροδρομικής γραμμής μπορεί να συνοδευτεί από τη λειτουργία μιας γραμμής σταθερής τροχιάς, σε συνδυασμό με ανάπτυξη διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου..." (σελ. 3).Πόσο ωραία γράφονται και ακούγονται! Πρόκειται όμως για απάτη, για στάχτη στα μάτια, γιατί όλοι ξέρουν ότι ο πάλε ποτέ κρατικός ΟΣΕ πλέον δεν υπάρχει, η γραμμή καταργήθηκε για οικονομικούς λόγους και κανένας ιδιωτικοποιημένος ΟΣΕ δεν θα φροντίσει για την ζημιογόνα σύνδεση Ελευσίνας-Αθήνας. Εδώ στην Ελευσίνα άλλωστε επικρατεί το τέλειο αλαλούμ αφού πολλοί χώροι είναι έξω από τη δικαιοδοσία του Δήμου και κουμάντο κάνουν τα διάφορα Υπουργεία. Το Συγκοινωνιών για τις γραμμές, το Ναυτιλίας για την Παραλία, το Πολιτισμού για τα Αρχαία, το Βιομηχανία και Ανάπτυξης για τις Βιομηχανικές περιοχές και πάει λέγοντας.

 

Οι ευκάλυπτοι της ΠΥΡΚΑΛ και στο βάθος ο "ιδιοκτήτης" ο νέος ΠΕΤΡΟΛΑ!

5. "...στόχος η σύνδεση των ελευθέρων χώρων πρασίνου (!), ψυχαγωγίας κλπ...). (σελ. 4) Εδώ μιλάμε για το πιο σύντομο ανέκδοτο που μπορείς να πεις για την Ελευσίνα. Χώροι Πρασίνου! Ποιοί είναι αυτοί και δεν τους ξέρουμε; Εκτός και αν εννοούν το Νεκροταφείο, τους δέκα ευκάλυπτους που έμειναν στο ΙΡΙΣ μετά την καταστροφή του πάρκου, τους τρεις ευκάλυπτους που έμειναν στο Καλυμπάκι μετά την καταδρομική επέμβαση του ιδιώτη που προσπάθησε να φτιάξει νύχτα αποθήκες, την Πυρκάλ που αγόρασε ο Λάτσης και απειλεί να τα σαρώσει όλα. Χώροι πρασίνου λοιπόν στην Ελευσίνα δεν υπάρχουν. Ούτε ένα Πάρκο για τους κατοίκους. Άρα δεν υφίστανται ποδηλατόδρομοι να τους ενώσουν.

6. "...η ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης με αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς (!)...". (σελ. 4). Λοιπόν έχουμε και λέμε. ΚΡΟΝΟΣ. Ανήκει σε ιδιώτη, πρόσφατα πολεοδομήθηκε, δηλαδή κατακερματίστηκε, έτοιμο φιλέτο στον ιδιώτη να το χρησιμοποιήσει όπως τον συμφέρει. ΙΡΙΣ. Δεν υφίσταται ενιαίος χώρος, καταστράφηκε το πάρκο των ευκαλύπτων. Στη λογική του πινακίου φακής! Για την Πολιτιστική πρωτεύουσα και για τα μάτια της πάρτε ένα κτίριο. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ. Στις τράπεζες. Υποσχέσεις για μακροχρόνια μίσθωση στο Δήμο. ΤΙΤΑΝ. Ζει και βασιλεύει σε πείσμα αυτών που προμήνυαν ότι σήμερα έπρεπε να είχε αποδοθεί στο λαό της πόλης η πάνω από αιώνα καταπάτηση της παραλίας και του δημόσιου δρόμου. ΠΥΡΚΑΛ. Τα είπαμε. Ποιό δημοτικό πρόγραμμα δεν μιλούσε για πάρκο; Πάρκο καζανιών είναι το πιθανότερο. Δεν υπάρχει άλλη πρώην βιομηχανική πόλη που να μην έχει ένα Δημοτικό κτίριο πρώην βιομηχανίας. Ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Μυτιλήνη, η Καλαμάτα και τόσες άλλες τα έχουν και τα χαίρονται. Η Ελευσίνα περιμένει.

Παραλιακός Παράδεισος...

 

 

Το αναψυκτήριο ερειπωμένο, ο ΚΡΟΝΟΣ ετοιμόρροπος

7. "...Η υλοποίηση έργων ανάπλασης του παραλιακού μετώπου...". (σελ. 4).Το ξαναλέμε. Όλη η ακτή από τον Σκαραμαγκά μέχρι το Μεγάλο Πεύκο είναι στην δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας. Κάνει ότι θέλει και λογαριασμό δεν δίνει. Νοικιάζει, παραχωρεί με ένα και μόνο σκοπό. Το κέρδος. Δεν αφήνει δραστηριότητες που έχουν σχέση με την αξιοποίηση χώρων για τους δημότες. Φτιάχνει όλο και καινούργιες μαρίνες για να παίρνει ενοίκια για τα σκάφη αναψυχής, νοικιάζει χώρους σε εταιρείες όπως μπροστά στον ΚΡΟΝΟ για να αποθηκεύουν εμπορεύματα, δεν διώχνει τα διαλυτήρια γιατί έχει έσοδα, την προβλήτα των Αμερικανών γιατί παίρνει ενοίκιο και άλλα και άλλα. Τριάντα πέντε μέτρα άμμος μπροστά στου πρώην Φονιά και είκοσι πέντε στο ΙΡΙΣ. Αυτή είναι η ανάπλαση! Και έρχονται και χειρότερα.

 

 

25 μέτρα στο ΙΡΙΣ και 35 μέτρα στου ΦΩΝΙΑ. Οι πλάζ της Ελευσίνας!!!

Αυτά και άλλα πολλά λοιπόν περιέχει η μελέτη του ΥΠΕΝ. Τόσο σοβαρή που νομίζεις ότι ως δια μαγείας η Ελευσίνα, θα πλημυρίσει από ποδήλατα και πεζούς που θα χαίρονται τα πάρκα, την πεντακάθαρη θάλασσα, τον καθαρό αέρα, επισκεπτόμενοι τους πρώην βιομηχανικούς χώρους που θα έχουν γίνει πολιτιστικά κέντρα!

Αν δε, μπούμε και στις επί μέρους προτάσεις για τους δρόμους της Ελευσίνας τότε θα δούμε ανεξήγητα πράγματα. Γραμμές πάνω σε ένα πολεοδομικό χάρτη. Μονόδρομος η Ηρώων Πολυτεχνείου και τα Μεγαρίτικα λεωφορεία να πετάνε προς την μια κατεύθυνση, διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στην Παγκάλου από την ανατολική πλευρά (γιατί όχι από την δυτική άραγε;), κατάργηση της νησίδας στην Εθνικής Αντιστάσεως και μονοδρόμηση τμηματικά και άλλα τρομερά και φοβερά. Και βέβαια οι ποδηλατόδρομοι όπου κάθε εκατό μέτρα θα συναντάνε διασταύρωση!

Κανείς, ούτε εμείς είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων, χώρων πρασίνου και άθλησης. Όμως αυτά δεν γίνονται στο πόδι με το πρόσχημα της χρηματοδότησης λόγω της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Χρειάζονται συνολικότερες συγκοινωνιακές μελέτες και προπάντων διαβούλευση με τους κατοίκους και όχι βεβιασμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τσοπελάκης Νίκος   

Διαβάστηκε 73 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 19:27

Άλλες Ειδήσεις